SDP: Rušenjem spomenika podignut jedan ljudskoj gluposti

Radiosarajevo.ba
SDP: Rušenjem spomenika podignut jedan ljudskoj gluposti


SDP BiH je osudio rušenje spomenika antifašistima u Širokom Brijegu i pozvao sve antifašiste da se odupru "prekrajanju povijesti naše zemlje".

Saopćenje te stranke objavljujemo bez izmjena:

"Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika antifašistima u Širokom Brijegu. Rušenjem ovog spomenika zapravo je podignut spomenik ljudskoj gluposti i još jednom potvrđeno da fašizam na ovim prostorima nije poražen. Nažalost, on živi u glavama onih koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je BiH država nastala na tekovinama borbe protiv fašizma i to ne samo u toku NOB-a već i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Mi u SDP-u još jednom pozivamo sve antifašiste u BiH da se odupru nasilnom i rušilačkom nastojanu da se prekraja povijest naše zemlje. Ovaj čin u Širokom Brijegu je neprihvatljiv sa aspekta evropskih vrijednosti kojima stremimo i stoga očekujemo da se predstavnici vlasti u ovom gradu, kao i od stranaka iz kojih dolaze, jasno odrede prema ovom vandalskom aktu koji se ničim ne može opravdati.

Ovo je još jedan dokaz potrebe da se u BiH donese zakon kojim će se zabraniti djelovanje svih fašističkih organizacija i veličanje takvih ideologija koje nažalost još uvijek imaju svoje simpatizere u raznim državnim institucijama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije