SDP proizvodi krize: Prvo SNSD, pa HDZ, onda SDA

Radiosarajevo.ba
SDP proizvodi krize: Prvo SNSD, pa HDZ, onda SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) u ovoj javašluk-konsocijacijskoj igri neiskrenih ahbaba nije nevina, pristala je biti "mlađi brat" u poništavanju izborne političke volje hrvatskih ljudi, sudjelovala je u biranju hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, ali se ipak ne smije zaboraviti kako nije SDA bila glavni vinovnik političke krize koja traje od izborne noći 3. oktobra 2010. do danas, nego je to bila i ostala Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Lasić: Pakt koji će razoriti Lagumdžijin profil

Ovo smatra Mile Lasić, profesor evropskih integracija na Sveučilištu u Mostaru, koji ocjenjuje kako jeglavna SDP-ova krivnja stalna proizvodna kriza: prekjučer sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), jučer sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), a danas sa SDA.

Lasić smatra da je politička igra u koju bi se, na nagovor šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije, mogli upustiti be-ha HDZ-ovi kako bi došli do fotelja u Vladi Federacije BiH, „strašna glupost, a nikakva mudrost“; ovim, cijeni on, dva HDZ-a će amnestirati glavnog vinovnika meteža u FBiH (SDP) i izgubiti važnog saveznika u bošnjačkom političkom korpusu (SDA)

On u intervjuu za današnje sarajevske dnevne novine Oslobođenje komentira uspostavu stranačke koalicije na nivou SDP-Savez za bolju budućnost, stranku Fahrudina Radončića koju Lasić smatra tajkunskom. I ne samo to, mišljenja je ovaj mostarski profesor: ovaj pakt bi mogao razoriti „politički i ljudski profil Zlatka Lagumdžije“ i nakon toga jedva da će neko više imati iluzije o njemu.

Uz to, Lasić je ovu „najavu da čovjeka umiješanog u mutne poslove ratnih privatizacija i varakanja s bošnjačkim političkim prvacima postavi na poziciju koja bi trebala skrbiti o sigurnosti i pravodržavnosti“, komentirao citiranjem riječi Senada Avdića koje je ovaj objavio u Slobodnoj Bosni nakon što je Lagumdžija imenovao Jerku Lijanovića za ministra poljoprivrede: „...isto kao i postaviti lisicu za stražara u kokošinjac...“.

Avdić: Isti auto, drugi suvozač

A glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne Senad Avdić za novu koaliciju kaže da je to „isto kao auto koji nastavi da vozi, a promijenio mu se samo suvozač“:

„Mislim da se neće produbiti kriza zato što je promijenjena vlast, nego da će se produbiti zato što ni prošla, a ni ova, nije imala niti će imati neku posebnu strategiju izlaska iz krize. Ako će se desiti produbljenje krize, to se neće desiti zato što je došao Radončić umjesto Tihića, nego zato što je naprosto riječ o jednoj vlasti koja je potpuno lišena bilo kakvih vizija za razvoj BiH.

Motivisana je samo privatnim, parcijalnim interesima političko-stranačkih klasa koje danas mogu imati SDA, a sutra SBB. Ništa suštinski se tu ne može promijeniti jer je tu pogrešan koncept. Zapravo, mislim da se neće ništa značajnije desiti – ni bolje, ni gore.“

Papić: Ovo nije ozbiljna, već politikantska kriza

Direktor Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja Žarko Papić također u izjavi za Oslobođenje ističe kako smatra da je ovoposljednja etapa krize u kojoj je BiH od 2010. No, mišljenja je da je ovo politikantska, a ne ozbiljna politička kriza – mnogo su ozbiljnije ekonomska i socijalna kriza o kojima malo ko govori.

„Proizvodnja politikantske krize služi da bi se prikrili stvarni životni problemi građana BiH. U tom kontekstu, rekonstrukcija Vijeća ministara i kandidatura Radončića za novog ministra sigurnosti BiH, ne mislim da će doprinijeti bilo kakvom ozbiljnom rješavanju problema bh. društva, a osim toga mislim da ćemo se politikantskim krizama baviti narednih četiri ili pet mjeseci s obzirom na Radončićev sukob sa SDA“, kazao je Papić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije