SDP: Pozivamo Budimira da prestane biti marioneta SDA

Radiosarajevo.ba
SDP: Pozivamo Budimira da prestane biti marioneta SDA


Na adresu našeg portala stiglo je saopćenje koje potpisuje Centar za informisanje Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a u kojem se najoštije osuđuju potezi predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, kojima se ''blokira proces formiranja nove Vlade''. Saopćenje prenosimo u cjelosti. 

''Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da konačno prekine opstrukcije SDA, te da prihvati parlamentarnu većinu i odblokira proces formiranja nove federalne Vlade. Njegov poziv na konsultacije za lidere čak sedam stranaka smatramo neprihvatljivim i kršenjem osnovnih načela demokratije. Nova vladajuća koalicija (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ima uvjerljivu parlamentarnu većinu i krajnje je vrijeme da to shvati i Budimir koji zbog svog ponašanja sve više liči na portparola SDA.

Na to su ga, uostalom, podsjetili u zajedničkoj izjavi i najviši zvaničnici međunarodne zajednice u BiH. Osim toga, Budimira pozivamo da konačno prestane s opstrukcijama izbora troje sudija Ustavnog suda Federacije BiH kako bi se napokon odblokirao rad najviše sudske instance u Federaciji BiH. Ona je bila blokirana zbog upornih pokušaja SDA da za sudiju izabere svog stranačkog kolegu Izmira Hadžiavdića koji je direktni kandidat kadrovske komisije SDA na čelu sa Adilom Osmanovićem.

Sulejman Tihić vrijeđa svijest građana BiH kada kaže da SDA neće dopustiti politizaciju Ustavnog suda FBiH, a u Ustavni sud BiH već je instalirao svoja dva člana najužeg rukovodstva stranke, Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana. Budući da im očigledno neće uspjeti da instaliraju još jednog svog čovjeka u pravosudne organe BiH, tihićevci su već najavili povlačenje instrumenta vitalnog nacionalnog interesa zbog čega bi građani FBiH i ubuduće morali ispaštati zbog karijerističkih i licemjernih poteza stranke koja u federalnom parlamentu ima podršku od svega dvadesetak zastupnika.

Zato pozivamo Budimira da prestane biti marioneta SDA, stranke kojoj je jedini politički cilj zadržavanje svojih ljudi na funkcijama i dodatno stvaranje haosa i anarhije. Budimir mora uvažiti činjenice, a one su neumoljive. Uvjerljiva natpolovična većina u Predstavničkom domu i dvotrećinska većina u Domu naroda Parlamenta Federacije želi rekonstrukciju Vlade FBiH i Budimir bi trebao prestati biti jedina prepreka da se to i uradi. Posebno u situaciji kada je i više nego evidentno da u oba doma federalnog parlamenta iza Budimira još samo stoji SDA, navodi se u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije