SDP-ovci od Pećanina traže 45.000 KM

Radiosarajevo.ba
SDP-ovci od Pećanina traže 45.000 KM

Nakon što je Opštinski sud u Sarajevu prvostepenom presudom odredio da Senad Avdić, kao vlasnik i urednik Slobodne Bosne, treba Zlatku Lagumdžiji, Željku Komšiću i Damiru Hadžiću isplatiti po 3.000 KM na ime duševnih boli zbog objavljivanja fotografija njihove djece (zapravo, zbog tekstova o aferi Reket), pred istim sudom traje potpuno istovjetan proces protiv bivšeg vlasnika i urednika magazina Dani.

Zbog duševne boli SDP-ovaca kažnjen sa 9.000 KM

Vrh Socijaldemokratske partije BiH Senada Pećanina tereti za svoje pretrpljene društvene boli zbog, opet, tekstova o aferi Reket, ali sada traže pet puta više novca – 45.000 KM.

Afera Reket i dalje bez optužnice

Podsjetimo, Lagumdžija, Hadžić, te neki drugi visoki dužnosnici SDP-a osumnjičena su lica od strane Tužilaštva BiH, zbog upletenosti u aferu ucjenjivanja grupe sarajevskih investitora predvođenih Nihadom Imamovićem, doskora prvim čovjekom ASA Grupacije.

SDP-ovci su, prema Imamovićevom svjedočenju na suđenjima i Pećaninu i Avdiću, te prema audio-snimku koji je objavila BHT, tražili preko Husejna Seje Hasibovića, poduzetnika iz Sarajeva, preko 2 miliona KM, kako bi Hadžić, načelnik opštine Novi Grad, odobrio regulacioni plan neophodan za izgradnju objekta u koji su investitori uložili novac.

U razgovoru za Slobodnu Bosnu, Pećanin kaže da je na glavnom ročištu 29. marta ove godine tražio izuzeće sutkinje Aida Bahtović jer mu nije dopustila da Lagumdžiji postavi pitanja o istrazi koju protiv njega vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pećanin kaže da su SDP-ovci ušli u zgradu Suda van svih propisa i pravila, zloupotrijebivši svoje ovlasti koje im donose pozicije u vlasti. Komšić, član Predsjedništva, došao je sa naoružanim pratiocima, što je strogo zabranjeno u zgradama pravosudnih institucija, niko nije ostavio mobilne telefone na recepciji, automobil su parkirali na mjestu predviđenom za vozila sudske policije...

Presuda Opštinskog suda protiv Slobodne Bosne izazvala je mnoge reakcije javnosti, naročito novinara. Uglavnom se svi slažu da je presuda politički motivirana, a presudi protiv Bosne ne fali ni pravnih nedorečenosti i nepravilnosti.

U parnici s Pećaninom, SDP-ovci, dakle traže čak 45.000 KM, nadajući se da će još jednom pobiti tvrdnje medija i sagovornika u spornim prilozima. Istraga o aferi Reket i dalje traje, a znakovitu je izjavu dao nedavno državni tužilac Milorad Barašin kazavši da to nije „navodna“ nego „stvarna“ afera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije