SDP: Odluke SDA donose se na sijelima i minderima

Radiosarajevo.ba
SDP: Odluke SDA donose se na sijelima i minderima


Povodom odluke najužeg rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA) da se prolongira stranački kongres za 2015, danas se oglasila i Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, poručivši u saopćenju kako “Sulejman Tihić s pravom očekuje čestitke na oktroiranom produžetku mandata za još tri godine na čelu SDA čime će ostvariti svoju četrnaestogodišnju suverenu dominaciju u ovoj stranci”.

“Pitamo se da li ima iko dobronamjeran u Tihićevom okruženju ko bi mu pomogao da se vrati u realnost. Kao dugogodišnji politički radnik krajnje je vrijeme da prihvati činjenicu da dvadesetak zastupnika SDA u federalnom Predstavničkom domu nikako nije demokratska većina koja će ostaviti SDA-ovce na ministarskim pozicijama, direktorskim i upravljačkim foteljama državnih preduzeća.”

“Na isti način čestitke očekuje i Bakir Izetbegović koji će zamijeniti Asima Sarajlića na mjestu zamjenika predsjednika SDA, kao i svi budući i bivši rukovodioci SDA koje je Tihić izabrao ‘iza zatvorenih vrata’. Time se samo potvrdila višegodišnja i nadaleko čuvena 'demokratičnost' SDA i njenog lidera koji je ovim postupkom dokazao da i politiku unutar vlastite stranke vodi onako kako vodi i politiku općenito. Dakle podmetanjima, opstrukcijama, proceduralnim smicalicama i varanjem na sitno”, navode u ovoj stranci.

Ističu iz SDP-a kako cijene da je “SDA još jednom dokazala svoje pravo demokratsko lice”: “Lice stranke u kojoj se odluke donose na neformalnim sijelima i minderima, a ne u stranačkim institucijama koje su predviđene stranačkim statutom.”

“Tihićeva najava da će SDA opstruirati sve moguće procese, da će i dalje zloupotrebljavati instituciju vitalnog nacionalnog interesa, kao i da će ‘SDA i on osobno’, po uzoru na Bakira Izetbegovića sarađivati čak i sa nepostojećim strankama u BiH kako bi se zadržali u vlasti, samo je dokaz totalne dezorijentiranosti lidera SDA. To je demonstrirao i u svojim javnim istupima nakon što je sam sebe izabrao za predsjednika SDA i u naredne tri godine, a Bakira Izetbegovića postavio za svog vjernog zamjenika”, zaključuju u SDP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije