SDP odbio 'ruku pomirenja', SDA povukla ponudu

Radiosarajevo.ba
SDP odbio 'ruku pomirenja', SDA povukla ponudu

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je danas da odustaje od ponude Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i da kreće u razgovore o formiranju nove parlamentarne većine.
Podsjećanja radi, ponudu za obnovu koalicije je ranije tokom dana prezentirao Tihić. Istovremeno je Tihić najavio da će SDA tražiti drugog partnera za uspostavu vlasti ako SDP odbije tu ponudu. Spekulira se da bi novi partner mogla biti Stranka za BiH

Kako se navodi u stranačkom saopćenju, lider SDA Sulejman Tihić jučer je potvrdio apsolutnu opredijeljenost SDA da radi u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana. 

„U tom smislu iznio je stav Stranke da bi, bez obzira na svu štetu koju je SDP nanio SDA, isključivo zarad funkcioniranja državnih institucija i puta Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO i Evropskoj uniji, SDA bila spremna nastaviti raditi sa SDP-om.

Jedini uslov bi bio da sastav izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima bude ponovno uspostavljen na temelju međustranačkog sporazuma definiranog nakon općih izbora 2010.“, stoji u saopćenju.

Budući da je SDP, u svome stilu i vođen isključivo ličnim i partijskim interesima, odbio prijedlog SDA, navodi se u saopćenju, i još jednom potvrdio da ga ne interesira BiH i njen euroatlanstski put, SDA odustaje od prve ponude i sudjelovat će u razgovorima o uspostavi nove parlamentarne većine kako bi što prije bio deblokiran rad državnih institucija, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Inače, SDP je jučer na sjednici Predsjedništva, odbio 'ruku pomirenja' SDA koju je Tihić uputio nešto ranije, na konferenciji za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije