SDP obavijestio partnere da napušta Platformu

Radiosarajevo.ba
SDP obavijestio partnere da napušta Platformu

Socijaldemokratska partija (SDP) nas je danas obavijestila da oni više nisu dio Platforme, odnosno, da postoji druga parlamentarna većina kao i da su iz Platforme izašli onog trenutka kada je Stranka demokratske akcije  (SDA) glasala protiv budžeta.
Sastanku je, u ime SDP-a, prisustvovao Svetozar Pudarić

Kazao je ovo novinarima predsjednik SDA Sulejman Tihić, danas (21. juna) u Sarajevu, nakon sastanka predsjednika FBiH Živka Budimira sa čelnicima Platforme: Tihićem (SDA), Zvonkom Jurišićem (Hrvatskom strankom prava – HSP) i Mladenom Ivankovićem (Narodna stranke Radom za boljitak).

Ostali ostaju u Platformi

Tihić je kazao da se SDA i ostale stranke Platforme ne slažu s konstatacijom o izlasku SDP-a zbog budžeta. Oni, naglasio je Tihić, smatraju da je SDP izašao iz Platforme onog trenutka kada je usvojen (uzak) Fiskalni okvir koji onemogućava adekvatno ispunjavanje ciljeva zacrtanih u Platformi.

„Ostale stranke iz Platforme suglasile su se da ostaju u Platformi i da ćemo i dalje raditi na ispunjavanju potpisanog. Jasno smo rekli i da nećemo podržati smjene predsjednika i potpredsjednika FBiH", pojasnio je Tihić.

Dodao je da je zahtjev za stavljanje mandata predsjednika FBiH i dva potpredsjednika na raspolaganje potpisalo 56 od 98 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.


Parlament Federacije BiH

Sve drugo što najavljuju može biti rezultat nemoralnih ponuda koje same po sebi pokazuju na koji način jedna takva koalicija može da funkcionira", zaključio je Tihić, prenijela je Fena.

Tihić je ovom rečenicom aludirao na jučer plasiranu informaciju o tome kako će Desnica Radivojević iz SDA preći u SDP, te na ovaj način zadržati funkciju koju trenutno obavlja: ministra prostornog uređenja Federacije BiH.

O prelasku Desnice Radivojevića
Tihić je jučer također demantovao Radivojevićev prelazak u SDP, ali je priznao da je bilo brojnih „nemoralnih ponuda“ o kojima će se, javno, očitovati uskoro

Kako portal Radiosarajevo.ba doznaje od krugova iz SDA, istina je da još od ranije postoji nekoliko razmirica na relaciji između ove stranke i Radivojevića, ali da je, bar tako tvrdi većina naših sagovornika, i ova priča samo spekulacija te stvaranje pritiska na stranačke kadrove nakon raskola koalicije SDA-SDP.

Međutim, u drugim političkim taborima sigurni su da Radivojević odlazi u stranku Zlatka Lagumdžije. I ne samo to, spekulira se da brojni kadrovi SDA, izrazito oni na nižim nivoima vlasti u BiH, gravitiraju ka napuštanju ove stranke i prelasku, ne samo u SDP, već i u Savez za bolju budućnost (SBB) i drugdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije