SDP o zastupnicima koji su napustili stranku: Vratite nam mandate ili...

Radiosarajevo.ba
SDP o zastupnicima koji su napustili stranku: Vratite nam  mandate ili...
Foto: SDP BiH / Sjednica Predsjedništva SDP BiH

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine razmatrana je trenutna politička situacija u zemlji. Tema sjednice je bilo istupanje pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz ove stranke.

Poručili su zbog neformiranja vlasti ispaštaju građani svih nacija i orijentacija.

"Političke borbe za fotelje i nastupi nacionalističkih lidera u javnosti potpuno zanemaruju da je u proteklim mjesecima građanin ove države morao obezbijediti sredstva za puku egzitenciju, a da izabrani predstavnici nijednim primjerom nisu pokazali niti trun zanimanja za običnog života", ocijenili su.

Smatraju da su neuspješne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine dokaz da ne postoji volja da Bosna i Hercegovina krene naprijed, te da neće doći do bilo kakvog kompromisa.

Rješenje za političke probleme vide u sljedećem:

"Jedino rješenje jeste prepustiti građanima da ponovo biraju predstavnike, koji će više brinuti o njihovim potrebama, što se pokazalo mogućim tamo gdje Socijaldemokratska partija ima uticaj kroz Bosanskohercegovački blok."

Pozvali su Federalne zastupnike koji su napustili stranku da im vrate mandate.

"A ukoliko to ne urade, bit će pokrenute procedure za zaštitu Socijaldemokratske partije, aktivirajući ugoovre koje su potpisali svi partijski zastupnici i poslanici."

Smatraju da se ovakve situacije mogu riješiti izmjenama zakona jer, kako su kazali, ovakvi potezi narušavaju izbornu volju građana.

Zaključili su da, kako su naveli, lični interesi pojedinaca ne mogu narušiti ideju Socijaldemokratske partije koja je preživjela 110 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije