SDP o slučaju Radivojević: Pobjeda pravne države

Radiosarajevo.ba
SDP o slučaju Radivojević: Pobjeda pravne države

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da presuda Ustavnog suda FBiH u  "slučaju Desnica Radivojević",  predstavlja pobjedu pravne države, kao i potvrdu da postoje institucije koje poštuju i štite Ustav.

Ostavka Desnice Radivojevića nije pravno valjana

“Eventualno nepoštivanje spomenute presude učinilo bi predsjednika FBiH nedostojnim obnašanja te dužnosti, što bi uskoro moglo biti razlogom njegove smjene, ukoliko se takav zahtjev pojavi u Sudu”, kazao je Mikulić

Članica Predsjedništva SDP-a i pravnog tima te partije Lidija Korać istaknula je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je Ustavni sud FBiH nedvojbeno utvrdio da političke ostavke, odnosno ostavke podnesene političkoj stranci ne mogu proizvoditi pravne posljedice te da nisu i ne mogu biti dio ustavnopravnog sistema FBiH i države BiH.

“Ono što je, također, značajno jest to da je Ustavni sud pozvao, odnosno dao mogućnost predsjedniku FBiH da preispita svoju odluku (odluku o prihvatanju Radivojevićeve ostavke)”, kazala je Korać, navodeći da u SDP-u očekuju da će predsjednik Budimir već u toku dana staviti van snage odluku o razrješenju federalnog ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića.



Zadovoljstvo u povodu danas objavljene presude Ustavnog suda FBiH iskazao je i federalni ministar pravde i član SDP-ovog pravnog tima Zoran Mikulić, podsjećajući da je Sud ostavio mogućnost časnog uzmaka predsjedniku FBiH, na način da preispita vlastitu odluku, "a što bi on kao čovjek koji se poziva na Ustav i zakone trebao promptno učiniti".

Rokovi za provedbu

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s rokovima za provedbu presude, članovi pravnog tima SDP-a BiH naveli su da je ministar Radivojević pripremio zahtjev za pokretanje spora u Ustavnom sudu FBiH, koji će već u toku dana biti proslijeđen tom sudu u skladu s tačkom 3. izreke presude u kojoj mu se ostavlja mogućnost pokretanja spora u vezi s osporenom odlukom, a u vezi s njegovim razrješenjem. 



Bez pretenzija da prejudicira ishod tog spora
, Korać je kazala je da on jasno proizilazi iz tačke 2. izreke presude kojom se utvrđuje "da pismeno označeno kao "ostavka" dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno djejstvo u organima vlasti u FBiH".

Stoga, SDPBiH vjeruje da će Radivojević za manje od mjesec dana obnašati funkciju dopremijera, odnosno ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH u punom kapacitetu i u slučaju da predsjednik FBiH  ne bude imao namjeru ispoštovati spomenutu presudu, javila je Fena



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije