SDP: Nismo s Dodikom dogovarali treći entitet

Radiosarajevo.ba
SDP: Nismo s Dodikom dogovarali treći entitet

Pozivamo Stranku demokratske akcije (SDA) da prestane s izazivanjem haosa, konfuzije saopćenjima koja bh. građane, narode ove zemlje dovode u ogromne dileme, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damir Hadžić
Podsjetio  je da, kada je formirana „šestorka“ na državnom nivou dogovor je bio da onaj ko izigra dogovor „šestorke“ napušta tu „šestorku“

„Budžet je bio referentna tačka. SDA, sad se vidi, iz političkih pobuda i pripreme za lokalne izbore, donijela je odluku da ne da povjerenje za budžet institucija BiH. Nakon toga je došlo do zahtjeva za prekompoziciju i došli smo u poziciju da SDA na takav način, takvim odnosnom ne može biti dio parlamentarne većine na državnom i ostalim nivoima“, kazao je Hadžić, dodajući da je ono što se desilo u posljednjih 48 sati rezultat onoga što je započeto prije nekoliko mjeseci.

U šta je vjerovala SDA?

Imali smo priliku, kazao je Hadžić, vidjeti da je prvo u Domu naroda SDA bila uvjerena da ona jeste dio parlamentarne većine i da je evidentno postignut neki dogovor s ostalim političkim subjektima. „Prvo su izašli s tezom da su postigli dogovor sa HDZ-om, nakon toga da su postigli dogovor sa SNSD-om. Nisu ga objelodanili na bilo koji način.“ S druge strane, dodao je, u saopćenju koje su dali objasnili su da je SDP neko ko je potpisao dokument sa SNSD-om. 

„Nova neistina. Ne postoji dokument koji su u subotu u Aleksandrovcu potpisale ove dvije političke stranke. Imali ste priliku čuti predsjednike dviju političkih stranaka da se, neouobičajeno za naš politički prostor, govorilo pet i po sati dominantno o ekonomskim temama i da nismo govorili o prebrojavanju glasova“, kazao je potpredsjednik SDP-a. 

Najbolja potvrda toga je, po njegovim riječima, da je u posljednjih 48 sati SNSD i SDA, u dva navrata glasanja, glasao istovjetno. I u Domu naroda su glasali protiv smjene ministara iz SDA i na sjednici Predstavničkog doma su također jednako glasali za smjenu Denisa Bećirovića.



Postavlja se pitanje, istaknuo je, zbog čega se jučer odgodilo izjašnjavanje o smjeni ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije: „Ima nekoliko odgovora, a možda najvažniji je taj što su svi shvatili da bi BiH objektivno ušla u ustavnu krizu u kojoj bi razrješenjem i smjenjivanjem ministra vanjskih poslova i posljednji ministar bošnjačke nacionalnosti bio van Vijeća ministara. To bi bilo prvi put da imamo Vijeće ministara bez pripadnika jednog naroda.

Laž je.

Nije se izjašnjavalo, dodao je on, između ostalog, i zbog toga što danas nemamo parlamentarnu većinu.  Nastavljamo razgovore, tražimo parlamentarnu većinu, kazao je Hadić te najavio da će početkom sljedeće sedmice biti održan novi sastanak između rukovodstava SDP i SNSD-a u Sarajevu. 

Na novinarsko pitanje da li su tokom razgovora delegacija SDP-a i SNSD-a pominjani Elektroprenos, Centralna banka, otplata vanjskog duga preko entiteta... Hadžić je kazao da su razgovarali o Elektroprenosu zato što je već nekoliko godina više od 200 miliona maraka blokirano i zarobljeno u ovoj firmi, zato što poslije četiri ili pet godina neinvestiranja imamo tehničko-tehnološki potpuno neupotrebljiv sistem Elektroprenosa...

Laž je da smo govorili uopće o policijskim agencijama. Uspostavljanje hrvatskog entiteta u Federaciji s Mostarom kao hrvatskim glavnim gradom, što bismo mi s Dodikom razgovarali o tome“, kazao je Hadžić demantirajući navode iz saopćenja SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije