SDP: Neusvajanje budžeta ugrožava plaće i penzije

Radiosarajevo.ba
SDP: Neusvajanje budžeta ugrožava plaće i penzije

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, još jednom, podsjeća da su neodgovornim, neblagovremenim i politikantskim djelovanjem članova Predsjedništva BiH ugrožene penzije, plaće i socijalna davanja za stotine hiljada građana ove zemlje i to od strane ljudi koji ne moraju brinuti za svoje plaće i koji nikome ne polažu račune za svoj (ne)rad, stoji u saopštenju SDP-a BiH.

Pozivanje na ocjenu ustavnosti svih aranžmana sa MMF-om od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, nije ništa drugo nego obmanjivanje javnosti koje za cilj ima skupljanje jeftinih političkih poena u njegovoj izbornoj kampanji.

"Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se nakon sedam godina sjetio postaviti pitanje ustavnosti stand by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom", kažu iz SDP-a BiH.

Podsjetit ćemo da je još 2009. godine od strane tada predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, detaljno upoznat sa procedurama vezanim za potpisivanje stand by aranžmana sa MMF-om, u kojima je vrlo jasno navedeno da se „na pregovaranje i zaključivanje međunarodnih ugovora kojim BiH preuzima kreditne i druge finansijske obaveze primjenjuju odredbe Zakona o vanjskom dugu BiH, Zakona o trezoru institucija BiH i Zakona o fiskalnom vijeću BiH.

Postavlja se pitanje zbog čega predsjedavajući Komšić u prethodnih sedam godina nije tražio odgovornost onih koji su se zaduživali kod MMF-a i onih koji su zadužili zemlju za milijardu dolara duga.

Javnost treba znati da neusvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2014. godine i nepotpisivanjem stand by aranžmana sa MMF-om, članovi Predsjedništva BiH neće biti pogođeni na bilo koji način.

Primanja i prinadležnosti koje impripadaju bit će im uredno isplaćivana. No, bez pravovremeno usvojenog budžeti penzioneri neće redovno dobijati penzije, radnicima u zdravstvu i obrazovanju plaće će morati biti umanjene za oko 40 posto, porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i druge socijalne kategorije neće redovno dobijati naknade.

SDP BiH učinit će sve što je u našoj političkoj i ljudskoj moći da na stotine hiljada socijalno najugroženijih i najosjetljivijih kategorija društva - penzioneri, borci, porodice poginulih boraca i šehida ovakvim destruktivnim djelovanjem članova Predsjedništva BiH ne budu uskraćeni za prava koja im pripadaju, stoji u saopštenju SDPBiH koje prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije