SDP, Naša stranka i DF: Sutra je važan dan, istrajat ćemo na putu da sačuvamo BiH

N. Ka.
SDP, Naša stranka i DF: Sutra je važan dan, istrajat ćemo na putu da sačuvamo BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Miletić, Kojović i Nikšić

U prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj su se obratili čelnik ove stranke Nermin Nikšić, lider Naše stranke Predrag Kojović te generalni sekretar Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić.

Kazavši kako je riječ o hitnoj konferenciji, Nikšić je podsjetio javnost da su u februaru imali press na kojem su upozorili šta radi Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

"Pokušavali smo pozvati ljude iz CIK-a, da ih upozorimo da niko ne može biti iznad ustava. CIK ovih dana razmatra odluku nešto radikalniju nego tada. Nema nikakvog spora da CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata. To znači da osnova za izračun broja delegata treba biti popis i obaveza iz Ustava FBiH. Sve drugo je neustavno, sve će biti predmet ustavnosti pred nadležnim sudom, a mislim i ovdje i na krivične odgovornosti članova CIK-a", rekao je Nikšić.

On je stava da niko, pogotovo ne CIK, nema pravo prekrajati ustrojstvo BiH i Daytonski mirovni sporazum, pa to neće ni sada: "Naime, CIK ima namjeru da donese odluku čija će osnova biti Popis iz 2013. i odluku prema kojoj će se prekršiti pravilo, krši se Ustav BiH i FbiH i ide protiv tumačenja Ureda visokog predstavnika (OHR) i Venecijansske komisije. Takva odluka bi značila počinjenje krivičnog djela, a na stranu što bi to BiH uvelo u dodatni haos. Uspostavio bi se jedan opasan presedan, doveli bi se odnosi u BiH u pitanje! Nadam se da će većina članova CIK-a shvatiti da nisu tu da ispunjavaju želje svojih političkih mentora."

SDP će, dodao je on, učiniti sve da do toga ne dođe, ne žele, kako je Nikšić poručio, "dozvoliti da se prekraja uređenje ove zemlje, bez izmjena Ustava - ovim se želi omogućiti da HDZ uvijek bude u vlasti". Istaknuo je Nikšić i kako HDZ vrši značajan pritisak na članove Ustavnog suda koji nisu iz BiH, da bi uticali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto, a preko svojih zastupnika iz EU.

"To je nedopustivo", ocijenio je šef SDP-a. "Pozivam sve političke subjekte koji žele graditi BiH, sve koji žele da svi građani budu jednaki, da ne dozvole da ovaj plan ne uspije. Bilo kakva saradnja SDP-a u formiranju vlasti na višim nivoima od kantona uvjetovat će se izmjenom Ustava i uvođenjem elektronskog glasanja jer to jedino ima smisla."

Kojović je potom kazao kako će oni krenuti u strateško parničenje u pokušaju da spasimo BiH: "Moramo osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku, jer je nedopustivo da državni Parlament delegira organu uprave da provodi odluke. Druga stvar koju moramo osporiti jeste primjena Popisa iz 2013. I, treća stvar je insistiranje da ukoliko postoje izabrani zastupnici u kantonima oni moraju biti delegirani."

"Sutra je sjednica Ustavnog suda koja treba da odluči po apelaciji Borjane Krišto. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važna, jer će nas vratiti ili korak unazad ili poslati malo bliže Europi. Nadam se da će Ustavni sud donijeti odluku koja će BiH omogućiti da ima evropske vrijednosti i da ne diskriminira građane", mišljenja je Kojović.

Miletić je također podvukao kako će istrajati na ovom putu da sačuvaju BiH kakva je ona sada. Upotrijebit će, njegova je poruka, "sva demokratska sredstva koja su nam raspoloživa".

"Obratit ćemo se Ustavnom sudu ako bude potrebno i drugo, obećavamo da ćemo sve učiniti da svi građani budu isti i da se zaštiti ustavni poredak", Miletićeve su riječi.

Nikšić je potom kazao i kako će, ako se ovako nastavi, "blokirati konstituisanje vlasti na višim nivoima gdje mi budemo mogli": "Vrlo smo jasno rekli da je naš odnos prema nacionalnim strankama isti. Ovdje su političke partije koje mi želimo da vidimo u građanskom ili lijevom bloku. Oko ovoga bi volio da se sve stranke izjasne, bez obzira na orijentaciju jer ovo je opasna situacija - sutra može biti situacija da CIK mijenja Ustav! Tako da bi trebalo da se svi izjasne o ovome."

Kojovića ne iznenađuje ni stav međunarodne zajednice: "Imam utisak da su oni jako loše informirani ili dezinformisani o situaciji u BiH."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije