SDP nagrađuje Pejanovića za prevaru studenata

Radiosarajevo.ba
SDP nagrađuje Pejanovića za prevaru studenata


Kako nas je izvijestio student Teufik Hadžiahmetović, koji je razotkrio pljačkanje studenata na famoznoj studijskoj grupi „4+1“ na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu je početkom aprila donio presudu prema kojoj su Mirko Pejanović, trenutni dekan FPN-a, kao fizičko lice i FPN, kao pravno lice, odgovorni za kršenje Zakona o visokom obrazovanju KS, tačnije (Člana 152, stava 1, tačaka 18, 39 i 21).

Podsjetimo se, cijena postdiplomskog studija „4+1“ je na FPN-u iznosila 5.500 KM, što je za 4.300 KM više nego je dozvoljeno važećim zakonom u Kantonu Sarajevo.

Prema prekršajnim nalozima, koje je potpisao kantonalni prosvjetni inspektor Sifet Kukuruz, Pejanović je kao fizičko lice imao platiti 3.000 KM, aFPN 15.000 KM kazne zbog kršenja zakona i obmanjivanja studenata.

Hadžiahmetović nam je potvrdio da se ni Pejanović niti jedan predstavnik fakulteta nisu pojavili na ročištu na kojem je izrečena presuda.

Iako je trenutni ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, dr. Emir Suljagić u intervjuu datom portalu Radiosarajevo.ba, 22. februara bio izričit „da se o zakonu ne pregovara“ i da se fakultet i prije presude Kantonalnog suda u Sarajevu „ima vremena povinovati nalazu inspektora“, cijela stvar je, kako se čini, prepuštena zaboravu.

Umjesto odgovarajućeg sankcionisanja, partija kojoj pripadaju i ministar Suljagić i dekan (SDP) je Pejanovića, i pored donesene presude Kantonalnog suda, Pejanovića odlučila nagraditi upražnjenim poslaničkim mjestom umjesto Svetozara Pudarića u Federalnom parlamentu. Pejanović naime na izborima u oktobru nije prošao direktno u Zastupnički dom, ali je u izbornoj jedinici 411 četvrti najuspješniji kandidat.

To je, valjda „slučajno“ koincidiralo i sa predstojećim izborima za novog dekana FPN-a, na kojima Pejanović nije jedan od kandidata (prijavili su se, kako saznajemo, bivši dekan prof. dr. Ismet Grbo, kao i prof. dr. Šaćir Filandra).

Kada se već pljačka studenata nije dala retroaktivno legalizirati, „uvaženog“ je Pejanovića – s obzirom da nije zasjeo u priželjkivanu fotelju ministra obrazovanja KS – valjalo barem nekamo smjestiti.

Zašto ne tamo gdje će umjesto nelegalno stečenog novca i kojekakvih izmišljenih „dekanskih koordinacija“ uživati platu poslušnog dizača ruke, kao i specijalne dodatke, paušale, kao i sve pogodnosti o trošku radnih ljudi Federacije BiH. Uživat će dekan Pejanović, između ostalog, i pogodnost poslaničkog imuniteta. Legalno nedostupan organima gonjenja.

Vezani članci:
Pljačka studenata na Političkim naukama
Novi dokumenti: Gdje je otišao studentski novac
Prevare studenata na FPN: Za sve su krivi oni s Pala
Dekan Pejanović traži lažnu potvrdu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije