SDP i SBB zajedno sa SNSD-om i SDS-om u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
SDP i SBB zajedno sa SNSD-om i SDS-om u Srebrenici


Četiri stranke koje su dio državne šestorke blizu su postizanja sporazuma o zajedničkom djelovanju u Skupštini opštine Srebrenica. Jučer su lokalni predstavnici SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SBB-a na zajedničkoj konferenciji za medije predstavili plan djelovanja i čekaju odobrenja stranačkih vrhova.

„Nakon objavljivanja konačnih rezultata, mi ćemo nastaviti rad na osnovu ove platforme i usaglašavati ono što bi trebalo da slijedi. Ako centrale ovo verificiraju i budu zvanično proglašeni izborni rezultati u Srebrenici, onda možemo govoriti o potpisivanju i daljem djelovanju“, kazao je Hakija Meholjić, predsjednik Opštinskog odbora SDP-a.

Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je aktuelni predsjedavajući Skupštine opštine, kazao je da želešestorku sa državnog nivoa prebaciti i u Srebrenicu.

„To je od interesa za građane opštine Srebrenica da bi političke partije koje imaju vlast na svim nivoima pomogle Srebrenici, njenim građanima, da ovdje bude bolje. To je suština ove platforme“, kazao je Pavlović.

Predstavljanje platforme i najava moguće koalicije izazvali su ogromne reakcije u Srebrenici, javlja Oslobođenje.

Ćamil Duraković, novoizabrani načelnik Srebrenice, neće podržati ovakvu koaliciju. Kako je kazao, on je u utorak održao sastanak sa predstavnicima četiri političke stranke koje su mu dale podršku na proteklim izborima, te je tokom razgovora utvrdio da SDP i SBB imaju nacrt platforme sa SDS-om i SNSD-om. Dakle, nova većina bila bi formirana bez odbornika SDA i Stranke za BiH.

„Mi smo pobijedili na ovim izborima na temeljima vrijednosti, a ne na temeljima ličnih, pojedinačnih i političkih interesa i ja takvu koaliciju ne mogu prihvatiti. Očito ta većina neće imati načelnika“, kazao je Duraković, pozivajući četiri bošnjačke stranke na jedinstvo u Srebrenici.

Kako je kazao, on ne može biti dio priče gdje će Bošnjaci biti manjina unutar koalicije u Skupštini. Naime, novu većinu u Skupštini bi činila četiri bošnjačka i 10 srpskih odbornika.

„Po cijenu da dam ostavku, ja takve stvari prihvatiti neću“, kazao je Duraković.

Izdajnička koalicija u Srebrenici

Reagirao je i Emir Suljagić, koordinator inicijative Glasaću za Srebrenicu, koja je podržavala Durakovića u kampanji. On je naglasio da članovi ove Građanske inicijative imaju puno pravo da takvu većinu smatraju izdajničkom.

„I ne zbog toga što su u toj većini deset srpskih i četiri bošnjačka odbornika, nego zato što je to većina protiv koje smo se sve ovo vrijeme borili na nivou vrijednosti. Inicijativa je i pokrenuta da spriječi negatore genocida da dobiju priliku da upravljaju Srebrenicom. U najmanju ruku, neukusno je da lokalni predstavnici dviju partija koje stupaju u tu većinu to rade u vrijeme kada njihovi partneri iz SNSD-a i SDS-a pišu anonimne prijave, zbog kojih nas, aktiviste, saslušava policija“, kazao je Suljagić, ističući kako je siguran da ovo nisu stavovi centrala tih partija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije