SDP i Prva mostarska partija napustili sjednicu u Mostaru

Radiosarajevo.ba
SDP i Prva mostarska partija napustili sjednicu u Mostaru
FOTO: Screenshot / Sjednica Gradskog vijeća

Vijećnik SDP-a BiH i novi kandidat za gradonačelnika Mostara Arman Zalihić napustio je sjednicu prije prvog kruga glasanja o gradonačelniku Grada Mostara.

''Prva mostarska partija je mene nominirala za gradonačelnika i ja sam to prihvatio jer smo proteklih dana vidjeli da imam podršku SDP-a, Prve mostarske partije i vjerujem Naše stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova. Koalicija za Mostar zna da će Milivojević dati podršku Kordiću, a ranije je jedna vijećnica je objavila da će biti suzdržana'', rekao je Zalihić.

Zalihić smatra da, ako se krene u proces na onaj način kako je objavila Koalicija za Mostar, jasno je ''ako iznesu Guzina u drugi i treći krug već znaju da će on izgubiti jer je on stariji vijećnik''. 

''Taman da mi svi ostali glasamo za Guzina na rezultatu 17-17, Kordić je pobjednik zato što je mlađi. Iz tog razloga shvatili smo da sam jedini kandidat koji može pobijediti Kordića i zato me PMP predložila jer imamo sedam ruku. I sad je na Koaliciji da bira. U prvom krugu imamo u biti treći krug i na koaliciji je da bira je li im važnija funkcija gradonačelnika i interesi države BiH i Grada Mostara.

Ukoliko žele imati gradonačelnika iz HDZ-a i ukoliko ima neki dogovor a nama se da nema, ustrajat će na tome da guraju Guzina na drugi i treći krug a znaju unaprijed da nema dovoljnu podršku. U skladu s tim ćemo tražiti odgodu glasanja pet dana da pokušamo naći podršku i da napravimo većinu od 18 ruku u Vijeću kako HDZ nakon svih ovih godina ne bi ponovno imao gradonačelnika'', rekao je Zalihić.

Kaže da bi u tom slučaju, i da vijećnica Naše stranke bude suzdržana, da bi pobijedio Kordića u trećem krugu jer je mlađi, piše bljesak.info.

Na pitanje znači li to da se Baralija povukla iz utrke, Zalihić je rekao da mu upravo zato trebaju konsultacije.

Zatražio je već tokom stanke od predsjedavajućeg Vijeća zatražio stanku od pet dana za dodatne konsultacije.

Nakon što mu je odgovoreno da ne može, rekao je kako će napustiti sjednicu, što je i uradio.

Sjednicu su napustili i vijećnici SDP-a i Prve mostarske partije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije