SDP i NS o odluci o Općoj bolnici: Ni pijace se ovako ne reorganiziraju

Radiosarajevo.ba
SDP i NS o odluci o Općoj bolnici: Ni pijace se ovako ne reorganiziraju
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Opća bolnica u Sarajevu

Odluku da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" postane COVID-19 bolnica, te da se u tu svrhu preraspodijeli zdravstveni kadar naišla je na oštre reakcije SDP-a BiH i Naše stranke.

"Vlada SDA, DF i SBB u Kantonu Sarajevo nastavlja se poigravati ljudskim životima demonstrirajući svoju nestručnost, nekompetentnost i potpuni nedostatak osjećaja za realnost. Nakon što je pokušaj realizacije nesuvislih planova Sebije Izetbegović mimo očiju javnosti propao, jer su se struka i javnost usprotivili, imali smo priliku čuti od ministra Mesihovića kako se radi o neformalnom dokumentu", saopćili su iz Kantonalne organizacije SDP BiH za Kanton Sarajevo.

Stava su da je ministar "podređen ispunjavanju želja i hirova gospođe direktorice".

"Naredba o preraspodjeli zdravstvenog kadra za potrebe JU Opšta bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš nije utemeljena ni na zakonu ni na mišljenju struke, ali jeste stara želja gospođe direktorice koju su u nekom prošlom vremenu kritikovali i DF i SBB, pa i direktor Kravić i ministar Mesihović. Ovaj put Sebija Izetbegović je naredila da se svi hitni slučajevi prebacuju iz Kliničkog centra u Opću bolnicu, da bi se još više rasteretio KCUS i valjda ostvarile dodatne uštede, ali i prikrio sve veći deficit stručnog iskusnog kadra koji su iz različitih razloga napustili KCUS", saopćeno je iz Kantonalne organizacije SDP BiH Kantona Sarajevo.

Insistiraju na hitnom povlačenju "besmislene naredbe" i sankcionisanju svih koji su učestvali u kreiranju i donošenju takve odluke.

Istovremeno, Zdravstveni savjet Naše stranke saopćio je da je ovo najlošija odluka koja se odnosi na zdravstveni aspekt borbe protiv koronavirusa.

"Ona dovoljno govori kakvi mediokriteti kreiraju zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Čak se ni pijace na ovakav način ne reorganiziraju – bez jasne argumentacije, bez navedenog predlagača, bez uvažavanja mišljenja struke, pacijenata i građana Kantona čija i jest Opšta bolnica", saopćili su iz Naše stranke.

Navode da se sve radi iza kulisa, te ističu da COVID bolnica mora biti zaseban objekat i takav već u Sarajevu imamo, to je zgrada u Podhrastovima. 

"Trenutno rukovodstvo u zdravstvu samo stvara privid rada na poboljšanju zdravstvene zaštite. U svakom slučaju, promjena na bolje neće biti, naprotiv. Građani Kantona Sarajevo izgubit će sekundarni nivo zdravstvene zaštite", stava su u Našoj stranci iz koje navode i da Opća bolnica nema ni dovoljno prostora ni dovoljno kadra, te da će je biti teško vratiti u prvobitnu namjenu nakon pandemije.

"Osim da se pretvori u COVID bolnicu, tu je i Odluka da se Opća bolnica pretvori u urgentni centar za 24-časovni prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja. I jedno i drugo, zasebno, bilo bi neizvodivo prebaciti u Opću bolnicu, a u kombinaciji pogotovo", istaknuto je u saopćenju Naše stranke.

Poručili su da će, u slučaju propasti Opće bolnice, sve biti fakturisano premijeru KS Mariju Nenadiću.

"Vaš savjetodavac u ovom slučaju mora biti struka, a to je mnogo širi pojam od aktuelnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića. Upitajte se koliko na savjesti možete ponijeti te hoćete li biti marioneta ili premijer", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije