SDP i DF: Za čije interese Edin Mušić blokira rad Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
SDP i DF: Za čije interese Edin Mušić blokira rad Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić nastavlja sa kršenjem Poslovnika o radu Predstavničkog doma, što je jednako kršenju Ustava FBiH, prema sudskoj praksi Ustavnog suda FBiH, stoji u zajedničkom saopćenju SDP-a i DF-a.

Navode da je Mušić je odbio u roku predviđenim Poslovnikom sazvati sjednicu na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

 "Pozivamo Mušića da javnosti objasni zašto i u čijem interesu krši Poslovnik i sprječava razmatranje jednog ovako važnog zakona, čiji je cilj očuvanje demokratskog poretka u BiH,  kroz osiguranje provedbe izbornih rezultata", ističu u saopćenju.

Predsjedavajućem Mušiću, kažu,  do sada su uputili zahtjev sa kvalifikovanim brojem potpisa za održavanje tri vanredne sjednice ovog zakonodavnog tijela.

"Tražili smo da se na tim sjednicama  raspravlja o stanju u cjelokupnoj boračkoj populaciji sa posebnim fokusom na demobilisane borce u Federaciji BiH, stanju u obrazovnom sistemu kao i razmatranje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Iako je od nekih od ovih zahtjeva prošlo skoro pola godine, a rok za zakazivanje vanredne sjednice je 14 dana od primanja zahtjeva, predsjedavajući Mušić to još uvijek nije učinio. Time je potpuno svjesno prekršio, ali i dalje krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH", istaknuto je.

 Naglašavaju da, u skladu sa Poslovnikom o radu Parlamenta, nakon što zaprimi zahtjev za održavanjem vanredne sjednice sa 20 ili više potpisa poslanika, predsjedavajući je obavezan takvu sjednicu sazvati u roku od 14 dana. Dakle, on nema nikakvo diskreciono pravo da takve zahtjeve razmatra, a pogotovo odgađa, dodaju.

 "Očito je da ovakvim nezakonitim ponašanjem predsjedavajući Mušić, ne samo da ignoriše valjane zahtjeve poslanika, nego i pokazuje da njega i SDA i njihove koalicione partnere zapravo ne interesuju niti borci, niti obrazovanje, niti uređenje izbornog sistema u Federaciji BiH. Klubovi poslanika SDP BiH i DF u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH još jednom pozivaju Edina Mušića da hitno zakaže pomenute vanredne sjednice kako bi se ove važne teme raspravile. Ukoliko to ne uradi u skladu sa Poslovnikom, očekujemo da to urade njegovi zamjenici iz HDZ i SBB, a ako to ni oni ne učine, onda će Klubovi SDP i DF sami sazvati sjednice, u skladu sa odredbama Poslovnika koji to omogućava", navodi se.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije