SDP: Dodikove izjave potvrđuju ispravnost odbijanja prudskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
SDP: Dodikove izjave potvrđuju ispravnost odbijanja prudskog sporazuma

Jučerašnje izjave premijera RS-a Milorada Dodika "kojima on otvoreno prkosi ovlastima visokog predstavnika da interpretira Dejtonski sporazum, dovodeći time i sam sporazum u pitanje, konačna je potvrda da je Dodikov cilj nastavak rušenja države BiH tamo gdje je Radovan Karadžić stao", ocijebila je danas Socijaldemokratska partija BiH u saopćenju za javnost.

"Zaključci Narodne skupštine RS-a, kojima Dodikov SNSD preuzima dio državnih ovlasti, još su jedan korak u naporima rušenja BiH koje Dodik provodi u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom", navodi se u saopćenju Centra za informisanje SDP-a BiH.

SDPBiH smatra da su, u sadašnjoj ustavnoj strukturi BiH, jedina prepreka Dodikovom pobunjeničkom projektu bonska ovlaštenja.

"Policijska reforma i prudski sporazum nisu bili ništa drugo do šuplji dogovori koji su Dodiku i njegovim nesavjesnim saveznicima iz EU služili kao argument da je potrebno zatvoriti OHR i time odgovornost međunarodne zajednice za stanje u BiH prebaciti na domaće vladajuće stranke", ističe se.

Imajući u vidu mogućnost raspleta događaja kakav je Dodik jučer najavio, SDP se, navodi se u saopćenju, protivio bilo kakvom kozmetičkom dogovoru koji bi poslužio za zatvaranje OHR-a dokle god državne strukture u stvarnosti ostaju nedovoljno jake da se nose sa anticivilizacijskim nakanama rušilaca ustavnog poretka sakupljenih oko Dodika.

"Stoga, pregovori o neophodnim reformama u BiH moraju biti vođeni sa ciljem sprečavanja budućih pobunjeničkih projekata od strane Dodika ili njemu vjernih političkih divljaka paravojnih formacija", navodi se.

Stav SDP-a je da će, kako se navodi, odgovornost međunarodne zajednice za stanje u BiH postojati sve dok se u BiH ne izgradi sistem koji će onemogućiti nasrtaje na stabilnost i suverenitet države.

"Ukupni kredibilitet OHR-a i međunarodne zajednice u BiH sad ovisi o dosljednosti Valentina Inzka u korištenju bonskih ovlasti i stavljanju van snage zaključaka NSRS o prijenosu nadležnosti, kao i smjenama onih koji direktno djeluju protiv Ustava BiH i zakona ove zemlje", saopćeno je iz SDP-a BiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije