SDP danas bira novog predsjednika: Nikšić, Pudarić ili Delić?

Radiosarajevo.ba
SDP danas bira novog predsjednika: Nikšić, Pudarić ili Delić?

Mnogobrojno članstvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i hercegovine će danas na unutarstranačkim izborima birati novo rukovodstvo stranke.

Tačnije njih 45.000 imat će imati priliku neposredno birati predsjednika, a po sistemu „jedan član - jedan glas“, po čemu je SDP jedina politička partija u BiH koja ima takav sistem.

Zvanični kandidati su Svetozar Pudarić, dugogodišnji član SDP-a, Edin Delić, načelnik općine Lukavac, te aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Prema informacijama iz SDP-a glasat će se na 177 biračkih mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama u periodu između sedam i 19 sati.

Kako nam je potvrđeno iz SDP-a, plan je da se pres-konferencija održi večeras između 21 i 22 sata. Tada bi trebali biti poznati rezultati unutarstranačkih izbora.

Izbori za prvog čovjeka stranke dolaze u trenutku previranja u SDP-u i različitih pogleda o budućnosti stranke. Aktuelno rukovodstvo SDP-a u proteklom periodu je formiralo Bh. blok sa Našom strankom, ali su uprkos protivljenju znatnog dijela članstva, prije svega tuzlanskog ogranka odbili koaliranje sa SDA i pravljenje vlasti na nivou FBiH i BiH.

Aktuelnom rukovodstvu se također zamjera i loša finansijska politika u stranci.

Kongres stranke zakazan je za 8. juni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije