SDP i Naša stranka: Zašto niko ne reaguje na jednu od najvećih postratnih afera u BiH

N. Ka.
SDP i Naša stranka: Zašto niko ne reaguje na jednu od najvećih postratnih afera u BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nikšić i Kojović

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poručio je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Naše stranke u Sarajevu da su povodom ispilivavanja posljednjih afera odlučili da podnesu krivičnu prijavu.

Nikšić i Kojović predaju prijavu protiv Sarajlića, Delalića i Šehovića

"Očito je gospodin Sarajlić žrtveno janje i prihvatio je svu krivicu. Svima je jasno da se ništa nije moglo dešavati bez rukovodstva stranke (SDA, op.pr.) i bez obavještajnih struktura", kazao je Nikšić.

Lejla Brčić iz Naše stranke kazala je da je snimak koji se pojavio prije nekih 10-ak dana jedna od najvećih afera u postratnoj BiH.

"Neki od predstavnika stranaka su kazali da su ove stvari poznate i da se to dešava, to je neprihvatljivo. Ovo je krivično djelo koje se desilo i kojem smo svi svjedočili. Simptomatično je da se ne reaguje, a sudionici tih skandala su na jedan određeni način priznali to djelo.

Postoje informacije da su doneseni nekakvi zahtjevi za prikupljanje prijava, ali, nakon bliske saradnje s Tužilaštvom, plašim se da sve to ne propadne i pozivam ih na djelovanje", istaknula je Lejla.

Ona je dodala da je ovo sjajna prilika svim institucijama koje kažu da se bore protiv kriminala i korupcije, da djeluju.

Igor Stojanović iz SDP BiH je poručio da su građani BIH svjesni da je ovo neoboriv dokaz na koji način SDA zloupotrebljava funkcije.

"Imamo situaciju u kokoj, ako se Tužilaštvo na pravi način ovome posveti, možemo riješiti jedan veliki probelm. Ovo je veliki test nakon mnogo propuštenih šansi. BH blok ne želi da se kroz ovo bavi politikanstvom i odlučili smo se na prave korake, konretne korake, odnosno prijavu", poručio je Stojanović.

Nikšić je ponovio da je Sarajlić prihvatio da bude žrtveno janje i pustio da se sva pažnja fokusira na njega: "On je ponovo stavio stranku iznad države. Ponavljam, samo naivni mogu misliti da [Bakir] Izetbegović nije znao, da gospodin [Šemsudin] Mehmedović nije bio uključen. Tretiramo sve osobe koje su tretirane u na snimku, očekujemo da se uzmu izjave, od svih učesnika", rekao je Nikšić i dodao:

"SDP BiH je stav o CIK-u [Centralnoj izbornoj komisiji] iznio više puta. I tada smo kazali da se treba smijeniti. Pošto smo podržali dnevni red, smatrali smo da bi bilo licemjerno da ne glasaju za članove. Naš stav je jasan", rekao je Nikšić. Predrag Kojović je istaknuo da je klub Naše stranke bio suzdržan na glasanju za članove CIK-a jer ne prihvataju da se jedni stranački ljudi zamijene drugim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije