SDP pozvao SDA i Novalića da ponište odluku ministrice Milićević

2
Radiosarajevo.ba
SDP pozvao SDA i Novalića da ponište odluku ministrice Milićević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija Kluba zastupnika SDP BiH

Klub zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH danas je organizirao konferenciju za novinare uoči sjednice Predstavničkog doma.

Govorili su o Pravilniku Vlade FBiH o zamjeni fiskalnih kasa. Istaknuli su da je ovo novi namet i udar na privrednike FBiH.

Elvir Karajbić, govorio je o šteti za bh. privredu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"U oktobru 2020. godine, pao je Zakon o fiskalnim sistemima u FBiH, a tim zakonom su SDA i HDZ htjeli da 'isisaju' blizu 80 miliona KM", naveo je Karajbić.

Umjesto da Vlada FBiH ispuni obećanje i ukine određene fiskalne namete koje je obećala privrednicima, kako je on naveo, oni "pokušavaju da isisaju ovih 80 miliona KM", te da se ne vodi državnim interesima.

"Privreda će na taj način biti oštećena za 80 miliona KM. U Hrvatskoj je uveden online sistem fiskalizacije, bez ikakvog troška te omogućava kontrolu svih prometa u Hrvatskoj", rekao je Karajbić te da se i bh. entitet RS se priprema za isto.

SDP je pozvao resornu ministricu i Vladu da Pravilnik stave van snage.

Irfan Čengić, federalni zastupnik ove stranke naveo je kako je ovaj sistem bio nepotreban kada je tek bio uveden.

Konferencija Kluba zastupnika SDP BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija Kluba zastupnika SDP BiH

"Očekivala se reforma u ovih 10 godina... ministrica je donijela Pravnilnik za osnovu Zakona, gdje je našla jednu tačku člana - gdje je na osnovu toga donijela Pravilnik kojim je naredila izmjenu", rekao je Čengić.

Pojasnio je kako će ovo utjecati na male i velike privrednike.

"Imate i velike sisteme koje će hiljade i stotine kasa morati zamijeniti. Ovo nije trošak koji ide državi, već privrednicima", poručio je Čengić.

Naveo je kako se ovim "oni koji nisu kucali račune - neće ni dalje kucati".

Damir Mašić je imao poruku za federalnog premijera i SDA.

Konferencija Kluba zastupnika SDP BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija Kluba zastupnika SDP BiH

"Ne može Fadilu Novaliću izgovor biti da je to ministrica uradila. Premijer Vlade FBiH nije nijemi posmatrač, nego bi trebao biti kreator politika i programa i rada. Novalić i SDA treba da prestane da šute i pozivamo ih da ponište ovu odluku", rekao je Mašić.

Podsjetimo, Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine kako se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima.

Iako je odbijen, federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji je objavljen u pomenutim Službenim novinama FBiH.

U novom Pravilniku su dati rokovi za zamjenu fiskalnih sistema.

Vlada Kantona Sarajevo poslala hitan zahtjev Jelki Milićević

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se traži od ministrice finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelke Miličević da ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje.

„Ministarstvo finansija FBiH objavilo je u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine br. 74/21 od 17. septembra 2021. godine, novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa.

Imajući u vidu posljedice skoro osamnaestomjesečne pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo od Ministarstva finansija FBiH da se stavi van snage ovaj Pravilnik“, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije