SDP BiH konačno odgovorio na optužbe svojih radnika

Radiosarajevo.ba
SDP BiH konačno odgovorio na optužbe svojih radnika
Foto: Arhiv / Ilustracija

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je reagovala na tvrdnje onih koji su se predstavili kao anonimnim uposlenicima ove političke stranke.

Komentarisali su navode da uposlenici nisu primili sedam plata, da se krše njihova radnička prava i da rukovodstvo stranke sprema otkaze za određeni broj radnika.

Zaposlenici SDP-a poslali žestoku kritiku rukovodstvu - evo i šta kažu u partiji

Iz Socijaldemokratske partije su poručili da je pismo poslanu u trenutku kada treba donijeti odluku o finansijskoj sanaciji i otklanjanju uzroka finansijske dubioze.

Da su slijedili stranačke dokumente, trebali su otpustiti 70 posto radnika, ali su se opredijelili zadržati postojeći broj radnika - tvrde. Pri tome, kako su kazali, troškove sveli na minimum.

U saopštenju je navedeno da je aktima Socijaldemokratske partije propisano da se samo 50 posto godišnjeg budžeta može izdvajati za uposlene, a zbog ovakvog opredjeljenja rukovodstva i podrške organa kroz odgovarajuće odluke, taj iznos je posljednje četiri godine bio viši od 70 posto. Navodno je razlog tome upravo u opredjeljenju da nisu željeli otpuštati radnike.

Tvrde da su u posljednje četiri godine isplatili više od šest miliona i 100.000 maraka obaveza prema uposlenima, što iznosi 71 posto sredstava redovnog poslovanja. Direktna posljedica neotpuštanja radnika, koji su tehnološki višak i za koje nemamo dovoljno sredstava, jeste ta da smo stvorili dugovanja prema svim uposlenim. Nažalost, pokazalo se da nije moguće osigurati potrebna sredstva koja bi, po principu međusobne solidarnosti, omogućila da normalno funkcioniramo i servisiramo sve obaveze, a pogotovo dugove prema radnicima, naglasili su iz Socijaldemokratske partije.

Demantovali su da je budžet ove političke strnake uduplan jer da je tako ne bi bili prinuđeni da reduciraju obaveze. Objasnili su da je formirana radna grupa koja je ponudila načine za rješaanje ovih problema sa ciljem da se izmire dugovanja prema radnicima. dodavši:

 

"Nije nam cilj kroz medije dopisivati se, pa ni sa 'anonimnim uposlenicima', naprotiv, nakon posljednje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije planirano je da se održe sastanci sa svim uposlenicima i predsjednicima svih organizacija koje imaju uposlenike, kako bi im se prezentiralo stanje, planirane mjere i dogovore naredni koraci na realizaciji donesenih mjera, s ciljem sanacije finansijske situacije u kojoj se nalazimo".

 

Podsjetili su da poslije Stranke demokratske akcije imaju najviše zaposlenih - 82.

Smatraju da ovakav način komunikacije neće rješiti probleme izrazivši brigu i posvećenost za otklanjanje problema radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije