SDP: Aranžman sa MMF-om mjera za spašavanje povjerilaca van BiH

Radiosarajevo.ba
SDP: Aranžman sa MMF-om mjera za spašavanje povjerilaca van BiH

Predsjedništvo SDP-a BiH smatra da se aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne ulazi u rješavanje glavnih problema ekonomije BiH, već da su mjere usmjerene samo na spašavanje povjerilaca van granica BiH, odnosno na sprečavanje dužničke krize BiH.

Predsjedništvo SDP-a smatra da javnost ima apsolutno pravo da zna na šta su se vlasti BiH konkretno obavezale u dogovoru i aranžmanu sa MMF-om.

"Prodaja državnih preduzeća na može biti izvor novca za namirivanje dugova i vlast se vara ukoliko misli da će, umjesto kresanja luksuza, odnosno nekontrolisanog trošenja budžetskih sredstava, budžet napuniti privatizacijom BH Telekoma i drugih državnih kompanija", stav je SDP-a.

U ovoj partiji smatraju da teret krize moraju iznijeti bogatiji slojevi društva i ističu da SDP neće podržati bilo kakvo smanjivanje izdvajanja za socijalno ugrožene sve dok se potpuno ne ukinu sve pogodnosti najbogatijim slojevima stanovništva.

Najhitnije mjere treba da budu u pravcu održavanja postojećih radnih mjesta i kreiranja novih u realnom sektoru, što je, kako se navodi u saopštenju, jedino moguće ukoliko se zaustavi rast zaposlenosti u javnoj upravi i implementiraju odobreni krediti za razvojne projekte.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije