SDA: Zajednički na izbore sa 'Savezom za bolju budućnost' za bolju budućnost BiH

Radiosarajevo.ba
SDA: Zajednički na izbore sa 'Savezom za bolju budućnost' za bolju budućnost BiH

Predsjedništvo SDA izražava spremnost za saradnju i zajednički nastup na lokalnim izborima 2016. godine sa Savezom za bolju budućnost (SBB) na području entiteta RS, kao i u povratničkim općinama u Federaciji BiH. U ostalim  općinama potrebno je postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika općine.

Predsjedništvo SDA poziva sve druge probosanske političke stranke da se pridruže ovoj koaliciji, posebno u entiteu RS. Također, zbog izuzetnog značaja Srebrenice, SDA poziva sve probosanske stranke da se okupe oko zajedničkog kandidata.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je na press-konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao da je i u općinama gdje SDA nema načelnika potrebno postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika općine.

Predsjedništvo SDA smatra da treba pristupiti implementaciji presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i to na modelu koji je praktično usaglašen pod pokroviteljstvom ranijeg komesara za proširenje Evropske komisije Štefana Filea.

Džaferović je pojasnio da to znači da u Ustavu BiH treba brisati etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH, te da u postojeću strukturu Doma naroda treba uključiti tri delegata iz reda ostalih.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od Agencije za statistiku BiH i Vijeća ministara BiH da se što prije proglase rezultati Popisa stanovništva BiH iz 2013. na način kako to predviđa Zakon, pravila Eurostata i preporučuje Međunarodni monitoring tim.

"Pozdravljamo odluku Tužilaštva BiH da se utvrdi da li u opstrukcijama objave rezultata Popisa ima elemenata krivičnog djela" kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo SDA pozdravlja činjenicu da je Parlament BiH donio odluku kojom se ukida "bijeli hljeb", te da zakon o izmjenama i dopunama  Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH neće biti podržan od SDA ukoliko na bilo koji način bude sadržavao ovu stavku. Zaduženi su klubovi poslanika SDA u entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima da se, tamo gdje postoji "bijeli hljeb", pokrene procedura njegovog ukidanja.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na području općine Višegrad, kao i napad na novinare TV N1 i Federalne TV.  

"Zahtijevamo od nadležnih organa da se konačno zabrani djelovanje fašističkog Ravnogorskog četnickog pokreta. Tražimo da se utvrdi odgovornost institucija RS-a što su dozvolile održavanje jednog takvog skupa na području BiH, kao i odgovornost što nisu pružili sigurnost novinarima", istaknuo je Džaferović.

Također, dodao je, zahtijevamo da se utvrdi odgovornost organizatora skupa, kao i napadača na novinare.

"Tražimo da se svi oblici radikalizma i ekstremizma tretiraju na jednak način u BiH, jer je evidentno da u slučaju četničkog orgijanja u Višegradu institucije RS-a nisu jednako energično postupale kao u drugim slučajevima. Tražimo da se u rješavanje ovog slučaja uključe državne agencije za provođenje zakona, kao i državne pravosudne institucije. Zahtijevamo od međunarodnih institucija u BiH da na ovakve slučajeve adekvatno reagiraju, jer su četničke provokacije, kao što je ova, najozbiljnija prijetnja miru i stabilnosti kako u BiH tako i u region" potcrtao je Džaferović.  

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost najavama iz entiteta RS o povećanju broja policajaca kroz najavu o formiranju rezervnog sastava policije, te zahtijeva da se ova aktivnost odmah obustavi.

"Tražimo od međunarodnih organizacija, OHR-a i  EUFOR-a prije svega, da se ova najava najozbiljnije shvati i odmah poduzmu potrebne mjere", naveo je Džaferović.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od vlasti RS-a da se konačno ispoštuju prava povratničke djece na obrazovanje na maternjem-bosanskom jeziku.

Džaferović je kazao kako se bliži kraj školske godine i zatražio da se ovim učenicima u đačke knjižice upisuje ispravan naziv jezika - bosanski jezik.

Predsjedništvo SDA smatra da se reforma Javnog RTV sistema u BiH treba odvijati kroz implementaciju i striktno poštivanje postojećih zakona, te zahtijeva da se hitno uspostavi korporacija Javnog RTV sistema kao čevrti pravni subjekt i riješi pitanje održivog finansiranja sistema koji će omogućiti nesmetan razvoj i njegovu nezavisnost. Predsjedništvo SDA se protivi bilo kakvim dodatnim podjelama sistema.

Džaferović je naveo da stranačko Predsjedništvo podržava plan aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da, tokom svog predsjedavanja, prioriteti njegovog djelovanja budu realizacija Master plana integracije BiH u EU koji podrazumijeva niz najbitnijih pitanja za napredak reformi u BiH, a koje se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, te mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

Jedan od prioriteta je pitanje napretka BiH na njenom NATO putu, s ciljem započinjanja realizacije akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Predsjedništvo SDA je usvojilo odluku o imenovanju predsjednika Glavnog odbora Stranke Halida Genjca za predsjednika Glavnog operativnog izbornog štaba za lokalne izbore 2016. godine.

Najavljeno je i da će sjednica Glavnog odbora SDA biti održana 25. marta u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije