SDA Tuzla isključila iz članstva "privatne" vijećnike: Glasali protiv pomoći djeci

3
Radiosarajevo.ba
SDA Tuzla isključila iz članstva "privatne" vijećnike: Glasali protiv pomoći djeci
Arhiv / SDA

Na osnovu članova 25. i 114. Statuta SDA, Izvršni odbor GO SDA Tuzla je na četvrtoj hitnoj telefonskoj sjednici Izvršnog odbora GO SDA Tuzla, koja je održana 7.  maja 2021. godine donio Odluku o isključenju iz članstva Stranke demokratske akcije vijećnika Ćerima Rastodera, Nusreta Muminovića, Šefika Husića i vijećnice Medine Lolić. Takođe, na osnovu članova 22. i 114. Statuta SDA, Izvršni odbor GO SDA Tuzla je na istoj sjednici donio i Odluku o brisanju iz evidencije članstva Stranke demokratske akcije Smaje Mandžića.

Gradski odbor SDA Tuzla se ovim povodom oglasio, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Obavještavamo građane Tuzle da će naš glas ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana kao i da smo u punom sastavu.

Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su, bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla: Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera.

Oni su od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu Stranci demokratske akcije, ali i svim građanima Tuzle.

Takvo djelovanje kulminiralo je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz Budžeta Grada 'izbace' sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima.

Postalo je jasno da ovi vijećnici rade isključivo u svom interesu i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli.

Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije, a tek sekundarno pojedincima – sa stranačke liste.

Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom.

Naš glas će ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu.

U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju.

Naš rad i glavne smjernice političkog djelovati u GV Tuzla će i u budućnosti biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika prof.dr. Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija.

Gradski odbor SDA Tuzla izražava zahvalnost građanima koji su prepoznali rad i djelovanje u prethodnom periodu, te su nam dali podršku na različite načine", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije