SDA se boji otkrivanja 'bosanskih sanadera'

Radiosarajevo.ba
SDA se boji otkrivanja 'bosanskih sanadera'


S obzirom da je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić po ko zna koji put pokušao zamijeniti teze i obmanuti javnost iznošenjem potpunih neistina, dužni smo upozoriti da isti ponovo ne navodi pravi razlog izlaska SDA iz vladajuće koalicije, saopćio je danas Centar za informisanje Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

„Prošlost (SDA) se ne može promijeniti, kao ni skinuti odgovornost SDA za posljednjih 20 godina vladavine“

„SDA nije i neće više biti dio parlamentarne većine zbog toga što se Tihić i SDA neodgovorno ponašaju prema interesima BiH i građana naše zemlje, time što su odlučili ne podržati budžet iz čisto kalkulantskih razloga i političkih manipulacija uoči lokalnih izbora i nadolazećeg Kongresa SDA. O tome da za SDA sa ovakvim ponašanjem nema mjesta u vladajućoj koaliciji, pored SDP-a, već su se izjasnili i lideri SBB-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH, HDZ-a 1990.“

'Nekadašnji komunistički tužilac'

Potom se u saopćenju objašnjava da je Tihić, odbijajući da glasa za državni budžet, svjesno ili ne, atakovao na državu BiH i u prvi plan stavio uskostranačke interese među kojima su prioritet „doživjeti što je moguće manji pad na lokalnim izborima i osigurati što je moguće bolju poziciju pred stranački Kongres; tako je propustio historijsku šansu da se konačno obračuna sa vlastitom prošlošću“.

„Tihić je svoju brigu za državu BiH najbolje pokazao u Prudu, te je krajnje licemjerno da nekadašnji komunistički tužilac SDP-u ispostavlja politički račun za veze sa komunizmom. Samo u SDA trenutno ima više komunističkih funkcionera nego u svim ostalim političkim partijama zajedno. To što su oni skloni mijenjati političke dresove, kao što mijenjaju i političke stavove, je sasvim druga tema.“

Vladavinu SDA, smatraju u SDP-i, su obilježili rašireni organizirani i institucionalni kriminal, neprihvatljiva sprega policije i vlasti u montiranju političkih afera, udruživanje s okorjelim kriminalcima koji su SDA pomagali u predizbornim kampanjama, nerazjašnjena politička ubistva, mito i korupcija u javnim preduzećima.

SDA plaši narod

SDA plaši narod svojim vlastitim planom privatizacije javnih preduzeća koji podmeće drugima, dodaje se u saopćenju. I to ne plaše narod, smatraju u SDP-u, zbog eventualnih efekata iste, nego „isključivo zbog cilja zaštite svojih tajkuna koji godinama izvlače novac iz javnih preduzeća“.

„Prepoznatljiv je strah od Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, osnivanja Federalnog USKOK-a i razotkrivanja bosanskih sanadera. Kao što je i sam Tihić rekao, ako SDA nije u vlasti, izgubiće 3000 svojih ljudi na funkcijama. Nažalost, to je trenutno najveća briga SDA.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije