SDA rezolucija je antidejtonska i neodrživa

Radiosarajevo.ba
SDA rezolucija je antidejtonska i neodrživa

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neodrživa rezolucija SDA o ustavnoj reformi BiH, kojom se predviđa ukidanje entitetskog glasanja, jer je antidejtonski dokument i antidejtonska politika te stranke.

"Na takav način SDA može da pravi ustavne reforme u BiH samo sama sa sobom", rekao je Dodik komentarišući rezoluciju o ustavnim reformama SDA, kao i izlaganje predsjednika stranke Sulejmana Tihića na jučerašnjem Kongresu.

On je dodao da su Tihićeve tvrdnje da se ustavne reforme u BiH "ponovo vraćaju na aprilski paket, na šta jasno ukazuje posjeta potpredsjednika SAD Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javiera Solane", notorna laž, prenosi "Glas Srpske".

"Ni Biden ni Solana ni u jednom momentu nisu govorili o aprilskom paketu već o potrebi da se u BiH dogovara i da se ide naprijed. Vraćanje aprilskog paketa nije moguće i to samo priželjkuju oni koji ne žele da se dese ustavne promjene", istakao je Dodik.

Premijer Srpske je dodao da ništa iz aprilskog paketa ne može da uđe u sadašnje pregovore, te da RS nije zainteresovana za ustavne promjene, ali da uvažava realnost da drugi jesu.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Milorad Živković rekao je da ništa nije novo da SDA naglas kaže kakvu politiku će voditi.

"Ako ćemo zajednički graditi BiH, sasvim je sigurno da je nećemo graditi na način na koji je vidi SDA, već na dogovoru, a tu nam ne pomaže njihovo svakodnevno prizivanje međunarodne pomoći za njihove nerealne ambicije", naveo je Živković.

On je istakao da je aprilski paket mrtav, da je Dejtonski mirovni sporazum polazna osnova za ustavne reforme, a da su polazište za predstavnike Srpske stavovi koje je usvojila Narodna skupština RS.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branko Dokić kaže da se u javnosti malo govori o tome da Bošnjaci u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu da koriste mogućnost kakva je entitetsko glasanje.

Dokić je naglasio da nijedna odluka, kada joj se protive Bošnjaci, ne može da prođe u parlamentu BiH.

"To se ne zove entitetsko glasanje, ali suštinski ima isti efekat kao i ono jer Bošnjaka u parlamentu BiH ima sasvim dovoljno da obore bilo koju odluku", rekao je Dokić.

Na Petom kongresu SDA, koji je održan juče u Sarajevu, Sulejman Tihić ponovo je izabran za predsjednika stranke. Za njega je glasalo 425 delegata. Tihićev protivkandidat Bakir Izetbegović dobio je 301 glas, a Adnan Terzić 19 glasova.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije