SDA predvodi novu vlast u ZDK: Formiraju novu skupštinsku većinu, preuzimaju vladu

3
L. M.
SDA predvodi novu vlast u ZDK: Formiraju novu skupštinsku većinu, preuzimaju vladu
Foto: Zenica Blog / Miralem Galijašević

U Zenici je danas predstavljena nova skupštinska većina Zeničko-dobojskog kantona predvođena Strankom demokratske akcije (SDA). U ovoj većini su i Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Narodni evropski savez i tri samostalna zastupnika.

U ovoj većini je i Ivo Tadić, koji je nedavno napustio HDZ.

Političke stranke SDA (11 zastupnika), DF (tri zastupnika), SBB (dva zastupnika), NES (jedan zastupnik) i tri samostalna zastupnika potpisali su dokument "Programski principi partnerskog djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2023-2026" koji će biti okvir za djelovanje nove skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Miralem Galijašević (SDA) objasnio je kako je došlo do ove većine.

"S obzirom na usloženu situaciju u ZDK i činjenicu da nije bilo jasne skupštinske većine, ova grupacija opredjelila se da sačini novu skupštinsku većinu i vladu. Imat ćemo ministre koji su već u vladi i koji će nastaviti da rade. Mi smo od prvog trenutka bili ubijeđeni u ovu većinu. Nismo imali neke pregovore. Na inicijativu ovih aktera smo dogovorili prije nekoliko dana da idemo u ovom sastavu, da damo maksimum, da radimo na zajedničkom programu", kazao je Galijašević.

SDA Zenica
Foto: Zenica Blog: SDA Zenica

Potom se osvrnuo na potpisani dokument.

"Dokument će biti okvirni program djelovanja Vlade i Skupštine ZDK. Svjesni ove tranzicije koja nije jednostavna i traži vremena da se izvrši, ako se pojavi druga većina mi smo spremni ustupiti mjesto novoj većini koja će biti efikasnija ako mi ne budemo dobro radili", rekao je Galijašević.

Povodom današnje press konferencije i saopštenja da je SDA okupila novu većinu u Zeničko-dobojskom kantonu, oglasila se Behija Kulović, potpredsjednica Naše stranke i dopredsjedavajuća Skupštine u ZDK.

Burno u ZDK: Odluku o izboru policijskog komesara povučena sa sjednice Vlade

Burno u ZDK: Odluku o izboru policijskog komesara povučena sa sjednice Vlade

"SDA i ako uspije u nakani da preuzme vlast u ZDK, uvjereni smo da će joj to biti i zadnji uspjeh u našem kantonu. Razlog za buduće neuspjehe leži u motivu borbe za vlast, a to je lični interes i zaštita kriminala koji su počinili prethodnih decenija zbog kojih je ZDK doveden na listu sankcija SAD-a.

Podsjećam da je prije 15 dana Vlada ZDK donijela odluke o uspostavi Registra imenovanih lica i Registra zaposlenih u javnom sektoru. Ovi registri su važni u pripremi usvajanja seta antikoruptivnih zakona koje je Naša stranka spremala, među kojima je najzvučniji Zakon o sukobu interesa, koji je trebao onemogućiti daljnji kriminal s političkih pozicija i dosadašnje počinitelje poslati u zatvor. To će se desiti prije ili poslije", kazala je Kulović.

Hitna sjednica Skupštine ZDK će biti održana u ponedjeljak u 11 sati, a u srijedu bi trebala biti održana druga kako bi bila završena proklamacija skupštinske većine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije