SDA odlučila: Konvencija umjesto Kongresa

Radiosarajevo.ba
SDA odlučila: Konvencija umjesto  Kongresa

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), koja je u Sarajevu upravo završena, odlučeno je da u februaru bude održana Konvencija stranke umjesto Kongresa.

Ovim je Glavni odbor podržao prijedlog Predsjedništva SDA da se umjesto Kongresa održi Konvencija. Članovi Glavnog odbora jednoglasno su podržali da se za predsjednika predloži Sulejman Tihić, a za njegovog zamjenika Bakir Izetbegović.

Jednoglasno je usvojena i lista novih osam umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika, a za te pozicije predloženi su: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović.

A, na Konvenciji, 1. februara u 14 satu, tajnim glasanjem će se birati predsjednik i zamjenik predsjednika stranke te potpredsjednici, a poslije Konvencije bit će održana sjednica GO koji po Statutu bira Predsjedništvo. Na toj sjednici tajnim glasanjem će se glasati za listu kako bi se izabralo cjelokupno Predsjedništvo stranke.

Niži organi stranke odnosno regionalni, kantonalni i općinski odbori će rekonstruirati namjanje 30 posto njihovog sastava, javlja Fena.

Aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je na pres-konferenciji da će Konvencija biti programsko - izborna te će na njoj biti usvojeni politički dokumenti i stavove za važna pitanja u državi, od implementacije presude Suda za ljudska prava u pretmetu "Sejdić i Finci", reforme Federacije, preustroja Mostara do popisa stanovništva.

"SDA je još jednom pokazala snažan demokratski kapacitet o složenom političkom pitanju te prigovori da to nije demokratski ne stoje", dodao je Tihić.

Podcrtao je da ovo nije produženje mandata nego izbor najvišeg rukovodstva SDA, ali nekima će mandat biti ponovljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije