SDA odbila Briselski sporazum

Radiosarajevo.ba
SDA odbila Briselski sporazum


Stranka demokratske akcije BiH (SDA) odbila je Briselski sporazum o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

SDA smatra da sporazum ne rješava pitanje suštine presude u odnosu na kategoriju Ostalih građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. 

"Osim što je samo formalno ostavljena mogućnost da se i oni mogu kandidirati, sve ostalo preferira izbor kandidata iz reda konstitutivnog naroda", navedeno je u saopštenju.

Također, pojašnjava SDA, ovim sporazumom uvodi se asimetrija u izboru članova Predsjedništva BiH jer RS ostaje jedna izborna jedinica, a FBiH se, umjesto jedne izborne jedinice kako je do sada bilo, dijeli na deset izbornih jedinica-kantona. 

"Na taj način svaki kanton dobiva tri elektora, čime se diskriminira bošnjački narod, jer kantoni s hrvatskom većinom dobivaju isti broj elektora kao i kantoni s bošnjačkom većinom. Također, jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedi koliko i pet glasova u kantonima s bošnjačkom većinom", pojašnjeno je. 

"Umjesto da se ovom presudom ojača građanski segment vlasti, stava je SDA, sporazum ojačava etnički koncept i uvodi novu diskriminaciju na štetu bošnjačkog naroda i predstavlja gore rješenje od rješenja utvrđenog Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije