SDA: Ne pristajemo na treći entitet

Radiosarajevo.ba
SDA: Ne pristajemo na treći entitet

Stranka demokratske akcije (SDA) će učestvovati u razgovorima pod okriljem Delegacije Evropske komisije u BiH u vezi sa provedbom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci

“Tražimo da se sve aktivnosti usmjere na provođenje presude, a to je pitanje otklanjanja diskriminacije u odnosu na kategoriju Ostalih. SDA će se zalagati za rješenja u okviru Ustava i postojećih izbornih jedinica koja će osigurati punu ravnopravnost Ostalih sa konstitutivnim narodima”, saopćeno je iz stranke danas, nakon sjednice Predsjedništva SDA. 

Navodi se još kako u ovoj stranci “neće pristati na asimetrična rješenja, kao ni rješenja iz kojih proističe mogućnost formiranje trećeg entiteta ili uspostava treće izborne jedinice”.

Predsjedništvo Stranke usvojilo je danas i Program aktivnosti SDA za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Utvrđeno je da se rekonstrukcija općinskih, kantonalnih, regionalnih odbora SDA, te izvršnih odbora Organizacije SDA Brčko Distrikta i Gradske organizacije SDA Mostar provede najkasnije do 25. maja ove godine. 

Također, predsjedništvo Stranke je donijelo odluku o učešću SDA u Vladi RS i kandidiralo dr Dževada Mahmutovića za ministra trgovine i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije