SDA ne prihvata dio zahtjeva demonstranata

Radiosarajevo.ba
SDA ne prihvata dio zahtjeva demonstranata
Iako je nakon jučerašnjeg sastanka u federalnom Parlamentu Šerif Patković, vođa protesta, izjavio sa su svi zahtjevi dobitnika "zlatnih ljiljana" usmeno prihvaćeni, naknadno je saopćeno da SDA neće parafirati sporazum zbog dijela koji se odnosi na mjesečna primanja, prenijela je Fena.

Dio sporazuma koji se odnosi na to da se primanja svim kategorijama boračke populacije ne umanjuju za 10 posto, koliko je predviđeno aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom, SDA ne prihvata jer bi to oborilo aranžman sa MMF-om i izazvalo pad Vlade Federacije.

Sarajlić: SDA ne želi davati lažna obećanja

Predstavnik Stranke demokratske akcije na pregovorima s predstavnicima Saveza dobitnika najvećih ratnih odlikovanja zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić otišao je u četvrtak s pregovora ne potpisavši izjavu kojom se prihvaćaju svi zahtjevi boraca.

Sarajlić je izjavio da federalni premijer Mustafa Mujezinović ne može prihvatiti da isplata prema Zakonu o dobitnicima najvećih ratnih priznanja započne odmah prema iznosu kakav je bio u decembru 2008. godine jer bi time automatski pao aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

"Ako se usvoji takav zahtjev, automatski pada Vlada i premijer Federacije", kazao je Sarajlić.

Kada je u pitanju ostavka federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, Sarajlić je rekao da o tome treba najprije da se očituje predsjedništvo SDA, koje o tome još nije zauzelo stav.

Sarajlić je poručio da SDA ne može davati lažna obećanja iako podržava sve opravdane zahtjeve boračke populacije.

Grahovac: Sada je na SDA da potpiše sporazum

Što se tiče Stranke za BiH, sporazum između predstavnika vlasti i boračkih organizacija nije sporan i poklapa se s ranijim zahtjevima ove stranke, izjavio je novinarima federalni dopremijer i potpredsjednik te stranke Gavrilo Grahovac.

Grahovac kaže da je sada na SDA da potpiše sporazum.

On je međutim rekao da je zahtjev za smjenu federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića nov i da treba utvrditi da li je on zaista odgovoran za način na koji je policija u četvrtak djelovala.

Patković: Prelazimo na "operativni dio plana"

Zbog svega toga, demonstranti, kojih je u četvrtak najprije ispred zgrade Vlade FBiH, a zatim Parlamenta FBiH bilo oko dvije hiljade, ostaju do daljnjeg u Sarajevu, sve do ispunjenja svih zahtjeva, izjavio je po završetku razgovora predsjednik Skupštine Saveza dobtnika najvećih ratnih priznanja Šerif Patković.

Patković je najavio da će "zlatni ljiljani" tokom noći preći na "operativni dio strateškog plana", o kojem nije mogao reći detalje.

Upitan da li će borci u petak pratiti vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, on je kazao 'neka parlament radi svoj posao, a borci će raditi svoj'.

Patković kaže da "zlatni ljiljani" očekuju podršku javnosti, a najavio je da će u budućim obraćanjima javnosti biti direktniji prema pojedincima i političkim strankama.

Kada je sinoć rezultate pregovora i odluke rukovodstva Saveza saopćio okupljenima pred zgradom parlamenta, čiji se broj u međuvremenu znatno smanjio, došlo je do negodovanja pojedinaca koji su tražili juriš na zgradu Parlamenta.

Patković je smirio situaciju rekavši, između ostalog, da borcima ne trebaju zgrade nego njihova prava, nakon čega su se demonstranti počeli razilaziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije