SDA: Licemjerno je to što nam je Dodik ponudio pomoć oko nabavke vakcina

5
Radiosarajevo.ba
SDA: Licemjerno je to što nam je Dodik ponudio pomoć oko nabavke vakcina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima nudi da, nakon što je stigla manja isporuka ruskih vakcina za RS, „pomogne nabavku za Federaciju BiH“ predstavljaju licemjeran potez.

Navodi se ovo danas u saopćenju koje je stiglo iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjećamo, Dodik je, na pressu 29. januara istaknuo da u RS stiže oko 100.000 vakcina iz Rusije od različitih proizvođača i dodao je da on nije predstavnik svih građana u BiH.

"Ja nudim svojim kolegama iz FBiH da to zajedno uradimo i ono što mi možemo jeste da brže prođemo do ruskih vakcina i javno ih pozivam.

Moram reći da sam i ranije to predlagao, pa su se oni oglušili i nisu rekli ni hoće ni neće. Ali, nikada me nisu više nazvali i rekli da vidimo šta je bilo. Pokušat ćemo", kazao je Dodik.

S druge strane iz SDA poručuju:

"Dodikov čovjek na čelu Vijeća ministara Zoran Tegeltija se ni na koji način nije potrudio da organizira nabavku vakcina preko državnog nivoa, iako država Bosna i Hercegovina ima potreban novac i kapacitete za to.

Razlog tome je očigledno Dodikova želja da se državni nivo vlasti pokaže kao nefunkcionalan, u poređenju sa entitetskim koji je navodno funkcionalan, jer je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio isporuku ruskih vakcina".

Oni ističu da je nedopustivo da Dodik s jedne strane u vremenu pandemije drži u blokadi državne institucije, a s druge strane navodno "nudi pomoć".

"Ovo je s ciljem da produbi entitetsku podjelu u BiH i prikaže državne institucije kao nefunkcionalne i u konačnici izlišne. Sva destruktivnost te politike ogleda se u činjenici da su Dodik i Tegeltija spremni rizikovati zdravlje građana da bi postigli destruktivne političke ciljeve", piše u saopćenju SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije