SDA: "Konakovićeve i NiP-ove konstrukcije liče na ratnu propagandu sa Pala"

4
Radiosarajevo.ba
SDA: "Konakovićeve i NiP-ove konstrukcije liče na ratnu propagandu sa Pala"
FOTO: Radiosarajevo.ba / SDA

Besprimjernim nebulozama i gebelsovskim metodama, s jasnim pečatom kliničke slike duboke psihopatologije, o tobožnjoj saradnji SDA sa BIA-om na rušenju države BiH koje posljednjih dana iznosi Elmedin Konaković, jučer su se saopćenjem za javnost pridružili i zastupnici NIP-a u državnom Parlamentu. I oni optužuju SDA da, ni manje ni više, nego zajedno sa SNSD-om ruši državu – posebno Sud BiH, Ustavni sud BiH i Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, saopćili su ovo danas, 28. oktobra iz Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Naglasili su kako je "bez sumnje riječ o novom, od NIP-ovih mentora i poslodavaca obavještajno planiranom i orkestriranom, valu napada na SDA i to bez ikakvih moralnih, ideoloških i ljudskih skrupula i bez ikakvog utemeljenja u činjenicama".

"U stanju kolektivne panike i u potpunom deficitu ideja za bilo kakve suvisle reakcije ili racionalni odgovor na veliku pobjedu SDA te dramatičan izborni krah NIP-a na netom završenim lokalnim izborima, u toj su se stranci u nestajanju odlučili da dosadašnjim nemilosrdnim napadima na SDA dodaju novu dimenziju – potpuno nesuvislih laži koje dolaze iza granica zdravog razuma.

Nađen pas u Donjoj Jablanici: Traži se vlasnik, je li ovo vaš ljubimac?

Nađen pas u Donjoj Jablanici: Traži se vlasnik, je li ovo vaš ljubimac?

Konakovićeve i NIP-ove konstrukcije su vrijednosno i metodološki veoma slične onim bestijalnim lažima ratne paljanske propagande da smo mi sami sebe granatirali i ubijali u opkoljenom Sarajevu! Samo se tako mogu objasniti ni na čemu utemeljene optužbe NIP-a da SDA sarađuje sa srbijanskom BIA-om i sa SNSD-om na rušenju najvažnijih institucija naše države i OHR-a kao najvažnijeg međunarodnog reprezentanta u našoj zemlji", navode iz Kluba SDA.

Dodaju kako "u jalovom i besmislenom pokušaju da za svoje neodržive teze ponude makar minimum argumentacije, NIP-ovi državni zastupnici su u svom jučerašnjem saopćenju sve opravdane reakcije SDA na samovolju Christiana Schmidta i zahtjeve da se prekine sa praksom zloupotrebe institucije OHR-a u korist HDZ-a, nazvali napadom na OHR". 

"'Napadom na OHR' u NIP-u (i Trojki u cjelini) naziva se kristalno jasno, glasno i opravdano protivljenje SDA činu skandaloznog nametanja izmjena Izbornog zakona i suspenziji Ustava Federacije BiH na jedan dan, te njegovo nedopustivo miješanje u 'presudu Kovačević'. Za NIP je mirna i dostojanstvena press-konferencija na otvorenom ispred zgrade OHR-a u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i proglas intelektualaca, javnih ličnosti i nekoliko stotina građana sa tog skupa koji su tražili od Visokog predstavnika da se ne miješa u 'presudu Kovačević' – usvari rušenje OHR-a!?

Umjesto da upravo šef NIP-a Elmedin Konaković, kao ministar vanjskih poslova BiH, djeluje u svakom od pomenutih slučajeva promptno, jasno i konkretno i da službeno zatraži objašnjenja i reakcije od Visokog predstavnika i postupanje u skladu sa njegovim mandatom, da aktivira ambasadore zemalja članica PIC-a i nastupi u skladu sa obavezama primjerenim funkciji koju obavlja, on je dosljedno ostajao nijem na sve to. Jedino bi neobično glasan i nemilosrdan bio prema svakom ko bi od njega zatražio da radi svoj posao i da odreaguje prema OHR-u, PIC-u, ambasadorima ili personalno Christianu Schmidtu, sve vrijeme se ponašajući kao glasnogovornik HDZ-a", navode iz Kluba SDA.

Narod i Pravda: OHR je pod direktnim napadima SDA i SNSD-a. BRICS nije alternativa za BiH

Narod i Pravda: OHR je pod direktnim napadima SDA i SNSD-a. BRICS nije alternativa za BiH

Stoga, dodaju u saopćenju, "i ovo saopćenje Kluba zastupnika NIP-a vidimo kao uzaludan pokušaj potpune zamjene teza i neuspio pokušaj opravdavanja sramotne diplomatsko-političke hibernacije Elmedina Konakovića kao šefa NIP-a i ministra vanjskih poslova u svim slučajevima koji su vapili za njegovom službenom reakcijom prema OHR-u, a koja je – potpuno izostala!" 

"Još je besmislenija, licemjernija i neistinitija optužba da SDA radi na rušenju Ustavnog suda BiH. Tu su izmišljenu 'subverzivnu' prirodu našega djelovanja NIP-ovi državni zastupnici 'prepoznali' u našem dosljednom i dugotrajnom protivljenju zajedno sa najširom demokratskom javnošću u BiH krajnje štetnoj HDZ-ovoj i 'Trojkinoj' namjeri da Parlament Federacije ponize i liše prava izbora sudije Ustavnog suda između više kandidata, a da ga istovremeno grubo instrumentaliziraju za potrebe imenovanja isključivo HDZ-ovog favorita Marina Vukoje.

Navodi iz jučerašnjeg saopćenja NIP-ovih zastupnika o načinu dosadašnjeg glasanja ustavnog sudije Vukoje niti skidaju veliku mrlju sa procedure njegovog izbora, niti pružaju garanciju da će dotični sudija glasati u interesu države i u slučajevima kada HDZ-ov interes dođe u koliziju sa državnim", ističu u saopćenju. 

Dodaju i kako je "posebno neumjesno, licemjerno i čak cinično da zastupnici NIP-a kroz svoje saopćenje drže lekcije javnosti o tome kako 'Ustavni sud BiH čuva temelje Bosne i Hercegovine, a da bi donosio odluke mora biti kompletan'".

"Kako se onda NIP-u (i Trojki u cjelini) dogodilo da po zahtjevu Milorada Dodika izbace iz Plana reformi u BiH i obavezu kompletiranja Ustavnog suda (koji 'čuva temelje BiH') i obavezu provođenja njegovih odluka na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine!?

Kako to da sada NIP gotovo citira stavove SDA iz vremena kada su naši premijeri tražili da se u Planu reformi neizostavno nađu i ove stavke o Ustavnom sudu BiH i njegovim presudama!? A u ono vrijeme su predstavnici 'Trojke' premijere SDA bacali na lomaču brutalne kritike za ovo što sada NIP prodaje javnosti kao svoje političke stavove! 

Posebno je bespredmetna laž da se kritikama na očiglednu nefunkcionionalnost pravosuđa ruši Sud BiH. To što dobar dio javnosti prepoznaje da je pravosuđe instrumentalizirano u političke svrhe, te da je na tim instrumentalizacijama NIP i nastajao, nije SDA-ov, već NIP-ov problem", navode dalje iz Kluba SDA.

Dodaju kako stoga "sa gnušanjem i indignacijom odbacuju sve brutalne izmišljotine i laži NIP-a o učešću SDA u bilo kakvim aktima ili namjerama rušenja institucija sistema države ili OHR-a". 

"Ne postoji niko ko bi na kriterijima istine i na temelju bilo kakvih dokaza mogao potvrditi ovo što u svom saopćenju navode zastupnici NIP-a u državnom parlamentu (njih troje). Na kraju krajeva, ne samo sa aspekta i kriterija patriotizma, nego i sa aspekta logike, SDA nikada ne bi mogla učestvovati u rušenju države u čijoj izgradnji radi predano gotovo tri i po decenije. 

Podsjećamo da je SDA, upravo gradeći državu skupa sa građanima i najširim frontom patriota, u 16 od ukupno 17 dosadašnjih izbornih ciklusa bila ubjedljivi pobjednik. Zašto bismo sada, prema riječima Konakovića i njegove stranke koju on vodi ka sigurnom gašenju, mijenjali uloge. Stoga, neka i NIP nastavi sa SNSD-om raditi ovako kako su započeli, a što su građani jasno prepoznali i prepolovili ga na posljednjim izborima!", zaključili su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije