SDA: Izjave hrvatske predsjednice predstavljaju izraz njene politike

Fena
SDA: Izjave hrvatske predsjednice predstavljaju izraz njene politike
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sjednica Glavnog odbora SDA

Stranka demokratske akcije saopćila je kako proizvoljne i zlonamjerne optužbe koje je iznijela predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavljaju izraz njene sve izraženije islamofobne politike prema BiH i Bošnjacima, koja se, kako ističu iz te stranke, temelji na ideji etničke i vjerske supremacije i ima elemente fašizma.

Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Ministar Čampara o izjavi predsjednice RH: Sraman pokušaj destabilizacije BiH

Komšić: Mislim da je gospođa Kolinda zapravo jedna vrlo nestabilna osoba!

Džaferović: Isti vokabular kojim su se služili ratni zločinci

Advokat Anto Nobilo odgovorio Kolindi: U BiH nema militantnog islama!

SDA naglašava kako nijedan ozbiljan i relevantan faktor u međunarodnoj javnosti neće povjerovati u njene neistine, ali i da svi u Evropi i svijetu znaju jako dobro da je predsjednica Hrvatske predvodnica politike koja je dovela do toga da se u Hrvatskoj otvoreno glorificiraju osuđeni ratni zločinci i da neonacističke grupe imaju sve izraženiji utjecaj na političke procese.

"Paradoksalno je da predsjednica Hrvatske daje izjave sa elementima fašizma upravo u Izraelu, dok u Hrvatskoj toleriše rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju Holokausta",  navode iz SDA.

Iz te stranke naglašavaju kako optužbe predsjednice Hrvatske usmjerene protiv BiH i Bošnjaka nikada neće biti kredibilne, jer nemaju nikakvog utemeljenja, dok je istina o UZP-u koji je sezao od Prlića i Bobana do Šuška i Tuđmana utvrđena pred UN-ovim tribunalom u Haagu.

"Upravo sve agresivnije izjave iz Zagreba ukazuju na potrebu da se još snažnije širi i prenosi i dalje po svijetu ta istina, jer stvaranje ambijenta u Hrvatskoj u kojima su ratni zločinci modeli ponašanja predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope", navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije