SDA, HDZ i DF dogovorili saradnju: Želimo sebično čuvati interese BiH (FOTO)

Radiosarajevo.ba
SDA, HDZ i DF dogovorili saradnju: Želimo sebično čuvati interese BiH (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, V.H.

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić dogovorili su danas saradnju nakon prvog dijela zajedničkog sastanka. Na konferenciji za novinare su najavili potpisivanje Sporazuma o djelovanju u formiranju vlasti na svim nivoima u BiH tokom večeri ili najkasnije sutra.

Zvaničan naziv tog dokumenta bit će Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini.  

"Predstavnici ovih stranaka koji žele skupa činiti vlast u BiH, od kantonalnog do državnog nivoa, će sjesti i završiti pripremljene tekstove kako bismo konačno mogli pokrenuti BiH u pravom smjeru. Svi trebamo sebično čuvati interese BiH", kazao je Čović, i napomenuo da u okviru ovog sastanka nastupa uime stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Na pitanje da li bi Milorad Dodik mogao zamjeriti Čoviću zbog ovog sporazuma, Čović kaže da nema razloga.

"Između mene i Dodika ne postoji nikakav "deal", osim što ima ona moja pružena ruka koja vrijedi kao i sporazum koji uistinu nije u koliziji s onim što smo svi mi radili u posljednje vrijeme" dodao je Čović.

Što se tiče DF-a, Željko Komšić je rekao kako njegova stranka neće tražiti nijednu hrvatsku i bošnjačku fotelju u Vijeću ministara ili u Federalnoj vladi.

"Sami procijenite šta nam onda ostaje. Ostaju nam ostali. Ja vjerujem da ćemo imati oformljenu vlast do Nove godine jer mislim da su svi uvjeti ispunjeni," dodao je Komšić. 

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da današnji sporazum nije u koliziji s nedavnim sporazumom koji su potpisale SDA, DF i Savez za promjene. Ukazao je da vjeruje da će ove tri stranke biti okosnica vlasti na federalnom i državnom nivou, dok je za formiranje kantonalnih skupština potrebno da se uključe i druge stranke. 

"I dalje ostaju tri prioriteta u djelovanju, a to su uknjiženje vojne imovine, smanjenje PDV-a i euroatlantske integracije. Niko neće blokirati stvari. Niko nikome ništa nametati neće. Radit ćemo paralelno na formiranju vlasti, ali bi bilo logično da to ide od nižeg do višeg nivoa vlasti" dodao je Izetbegović. 

Dokument koji će potpisati SDA, HDZ i DF će sadržavati deset tačaka: Ustav i izborni zakon, Euroatlantske integracije, Vladavinu zakona, Ekonomsko-socijalnu reformu, Infrastrukturni projekat, Osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, Pravobranitelji, Održiv projekat, Prevencije i odbrane od posljedica elementarnih nepogoda, Konkretne mjere i plan realizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije