! / SDA: Ako Tužilaštvo ne radi po diktatu SNSD-a, neka procesuira proslavu 9. januara

06. 01. 2021. u 12:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 46

S obzirom da su vlasti entiteta RS najavile proslavu neustavnog 9. januara, pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno procesuira organizatore ovakvih aktivnosti, a Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR da reaguju na političkom nivou zbog neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka, saopćeno je danas iz SDA. 

Kako se navodi, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio svojom konačnom odlukom da 9. januar ne može biti dan entiteta RS, te organiziranje proslave, uprkos odluci Ustavnog suda, predstavlja krivično djelo.

Dodaje se da Član 239. Krivičnog zakona BiH jasno propisuje da odbijanje odluka Ustavnog suda BiH i sprečavanje njihovog izvršenja predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

"Ukoliko Tužilaštvo BiH nema namjeru da pokreće postupke isključivo protiv Bošnjaka koji su nosioci funkcija, pozivamo ih da, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH, pokrenu postupak protiv fukcionera SNSD-a koji jasno daju do znanja da su protežirani od Tužilaštva BiH", saopćeno je iz SDA. 

Nadalje, pozvali su Vijeće za implementaciju mira i OHR da se konačno pokrene i poduzme mjere kako bi se zaustavio totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH, jer je, kako se navodi u saopćenju SDA, očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo SNSD-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)