TW / Schmidt se sastao sa Stanivukovićem: O čemu su razgovarali u Banjoj Luci?

26. 05. 2022. u 11:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanivukovićem.

"Ohrabrujuće je vidjeti kako mlađa generacija ulazi u političku arenu i preuzima odgovornost za svoju budućnost", rekao je visoki predstavnik.

Gradonačelnik Banje Luke je jučer poručio kako će se ponašati u skladu sa zaključcima NSRS.

"Zauzet ćemo stavove koji su u interesu RS i u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS, ali pokazati i otvorenost i spremnost na dijalog", napisao je Stanivuković.

Podsjetimo, vlasti u bh. entitetu RS, ali i opozicija, ne priznaju Schmita za visokog predstavnika u BiH.

NSRS je donijela zaključke prema kojima "predstavnici stranaka iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, takozvani Inzkov zakon, smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim".

"Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u 'zajedničkim' institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona", navodi se u jednom od tih zaključaka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)