Schmidt s diplomatskog foruma u Antaliji poručio: "Hitno provesti reformu Izbornog zakona"

6
Radiosarajevo.ba
Schmidt s diplomatskog foruma u Antaliji poručio: "Hitno provesti reformu Izbornog zakona"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt je sudjelovao na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje je naglasio da je od najvećeg značaja da vlasti BiH ispune neophodne uslove kako bi iskoristili šansu i započeli pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Naglasio je da su ovi pregovori od suštinskog značaja ne samo za ekonomski i društveni napredak BiH nego i za jačanje stabilnosti i prosperiteta u zemlji i regionu.

Ističući ključni značaj aktivnog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom i poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u Antaliji, u različitim formatima, razgovarao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednicima i ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske Mehmetom Kemalom Bozayem, generalnom tajnicom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić, predstavnicima OSCE-a, direktorom ODIHR-a Matteom Mecaccijem i ser Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan. 

Feđa Štukan za Radiosarajevo.ba: U ovom dokumentu piše da sam sigurnosna prijetnja za Srbiju

Feđa Štukan za Radiosarajevo.ba: U ovom dokumentu piše da sam sigurnosna prijetnja za Srbiju

"Angažman s Evropskom unijom predstavlja priliku za transformaciju Bosne i Hercegovine", rekao je visoki predstavnik Schmidt i dodao kako je "od najvećeg značaja da država iskoristi ovaj trenutak kako bi se dalje integrirala u evropsku porodicu i otvorila prostor za brojne prednosti koje ta integracija nosi".

Visoki predstavnik je također istakao da je potrebno hitno provesti reformu Izbornog zakona u vezi s integritetom izbora u Bosni i Hercegovini, što je od ključnog značaja za poštivanje demokratskih principa, osiguranje transparentnosti i jačanje povjerenja građana u izborni proces. Izbori moraju u potpunosti i neupitno odražavati demokratsku volju birača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije