SBiH o izboru Vukoje: Nismo ovo uspjeli zaustaviti, ali smo bili na pravoj strani historije

9
Radiosarajevo.ba
SBiH o izboru Vukoje: Nismo ovo uspjeli zaustaviti, ali smo bili na pravoj strani historije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Čavalić

U ranim jutarnjim satima potvrđen je Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo "potvrđen", jer mogućnosti izbora nije bilo, saopćeno je danas, 29. maja, iz Stranke za BiH.

"Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI. Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradila radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine. Zastupnici Kluba SBiH su aktivno učestvovali u sinoćnjim raspravama, i to prije svega kako bi pokazali proceduralne manjkavosti procesa izbora, ali svakako i apelovali na kolege iz većine da svojim glasom ne potvrđuju navedeno. Pritom su se naglašavale preporuke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Denisa Bećirovića i Željke Komšića, kao i mišljenje pravnog eksperta, njegove ekselencije, Damira Arnauta. Minimalan broj kolega je poslušao navedeno tako da je na kraju Vukoja potvrđen, a ne izabran, sa 51 glas za", poručili su.

Istakli su kako su zastupnici ove stranke - Admir Čavalić, Safet Omerović, Edina Gabela i Haris Silajdžić glasali protiv.

Preminuo legendarni pjevač: Uz njegov hit iz 1981. godine smo svi plesali

Preminuo legendarni pjevač: Uz njegov hit iz 1981. godine smo svi plesali

"Ovim je Klub SBiH ostao principijelan svemu što je javno zagovarao u posljednjih dvije godine. Kada smo bili dio većine bili smo protiv liste sa jednim kandidatom, te smo također u opoziciji potvrdili navedeno. Mandati budu i prođu. Politika je varljiva. Država Bosna i Hercegovina treba da ostaje i naša je dužnost da je našim radom u parlamentu branimo i jačamo. Na kraju, iako nismo uspjeli zaustaviti neustavni proces izbora sudije, bitno je navesti da smo bili na pravoj strani historije", zaključili su.

Više o izboru Marina Vukoje možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije