SBB: Svaka kazna za Ratka Mladića je preblaga

Radiosarajevo.ba
SBB: Svaka kazna za Ratka Mladića je preblaga
/ Fena

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojoj je bivši čelnik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen krivim za brojne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, uključujući za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te kojom mu je izrečena kazna doživotne robije, stoji u saopćenju SBB-a.

 Članstvo SBB-a, na čelu sa svojim predsjednikom, smatra da je svaka kazna za Mladića preblaga s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali mir pronalazimo u spoznaji da ovaj krvnik više nikada neće osjetiti blagodati slobode.

SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim općinama u Bosni i Hercegovini u kojima je genocid također nesumnjivo počinjen. Istovremeno, doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici je još jedna potvrda da je Vojska Republike Srpske imala namjeru da fizički uništi Bošnjake.

"Nadamo se da će ova presuda predstavljati dodatni poticaj svima da prihvate istorijske činjenice i istinu, a što je preduslov za uspostavu povjerenja", stoji u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije