SBB: Izetbegović i SDA su blokirali cestogradnju zbog "Čengiza"

Radiosarajevo.ba
SBB: Izetbegović i SDA su blokirali cestogradnju zbog "Čengiza"
Savez za bolju budućnost reagirao je na saopćenje odaslano iz SDA.

Navode da se oglašavaju povodom saopćenja SDA, u kojem se traži od kadrova SBB-a i HDZ-a da počnu sa cestogradnjom.

"Potpuno podržavamo to što se SDA nakon 27 godina vlasti napokon sjetila da je cestogradnja apsolutni prioritet. Međutim, zaboravni Izetbegović krije od javnosti da entuzijazam i iskustvo SBB-a u izgradnji i planiranju nije moglo doći do izražaja upravo zbog njegovih nepremostivih ličnih blokada. Cilj tih blokada je vrlo prozaičan: svi radovi su morali stati dok na tenderima ne pobijedi kompanija Čengiz, čiji su vlasnici najbolji prijatelji predsjednika Erdoana i Izetbegovića", kaže se u saopćenju.

Dodatni je problem, navode oni, što su kapaciteti Čengiza dominantno usmjereni ka izgradnji novog aerodroma u Istanbulu, "pa je očito da se dinamika namješta prema tome koliko njihovih radnika i kada mogu biti upućeni u BiH".

"Uz to,  u Autocestama FBiH i dalje vladaju moćnici iz SDA, čiji je jedini interes da favorizuju spomenutu porodicu. Izetbegović namjerno prešućuje da je premijer federalne vlade iz SDA i da ta stranka ima većinu u Vladi FBiH, pa je jasno o čijoj  nesposobnosti i opstrukcijise radi", istaknuli su.

Dalje navode da "SBB ima snagu da u ovoj zemlji napokon krenu mega  infrastrukturni radovi, ali preduslov svega je da u oktobru 2018. godine, vlast preuzme parlamentarna većina kojoj će od međusobnih amaneta i nepotističkih talova važnije biti interes BiH i njenih građana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije