Kriminalna grupa Darka Šarića je koristila lažne dokumente bh. građana

Fena
Kriminalna grupa Darka Šarića je koristila lažne dokumente bh. građana
/ Anadolija
Tokom istrage u međunarodnoj akciji „Kruna“ utvrđeno je da su dokumenta BiH dobili i članovi kriminalne grupe Darka Šarića u Sloveniji i Hrvatskoj.

Izjavio je to danas Radomir Domuzin, načelnik uprave krimpolicije Ministarstva unutrašnjh poslova Republike Srpske (MUPRS).

Cijena dokumenata bila je 3.000 eura, dodao je Domuzin.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio da se nastavlja ova međunarodna akcije kodnog naziva „Kruna“, usmjerena protiv većeg broja osoba zbog izvršenja više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Radi se o realizaciji istrage koju već nekoliko mjeseci provodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUPRS-a u koordinaciji s Tužilaštvom BiH, a kojom je ustanovljeno da su osobe iz BiH omugućile većem broju kriminogenih pojedinaca s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH uz pomoć ukradenih indetiteta osoba koje su se odselile s područja Bosne i Hercegovine u druge zemlje (Australija, Kanada i dr.).

Vasić kaže da policija ima saznanja da je desetak osoba na ovaj način pridobilo „validna“ dokumenata BiH.

"Na osnovu podataka koje dosad imamo, treba provjeriti da li je bilo takvih slučajeva i u drugim policijskim stanicama, s obizom na to da je tokom istrage utvrđeno da je u ovome učestvovao i matični ured u Sanskom Mostu i lokacije za izdavanje lučnih dokumenata u Gradišci i Srpcu" dodao je Vasić.

Najavio je da će sljedeća aktivnost biti da se ponište sva dokumenata koja su izdata na spomenuti način te proglase falsifikatima.

Treba očekivati, dodao je, da su neke osobe čak mijenjale i nacionalnost da bi pribavile ovakva dokumenata, ali da najčešće ovako pribavljanje dokumenata koriste osobe koje bježe od pravde. Osnovni problem u ovom slučaju jeste to što je dokument izdat od ovlaštene institucije i na originalnoj pašoškoj knjižici ili ličnoj karti, dok je izdat lažni identitet na osnovu imena osobe koja ne živi u BiH ili je umrla.

Tokom jučerašnje akcije policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske lišili su slobode osam osoba na području BiH, dok su tri osobe uhapšene u Hrvatskoj, a dvije u Sloveniji.

Radi pronalaska osoba koje su predmet istrage i predmeta koji se dovode u vezu s krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret, u Republici Srpskoj su izvršeni pretresi na osam lokacija (Banja Luka četiti, Gradiška dvije i Srbac dvije), Federaciji BiH na jednoj (Sanski Most), u Hrvatskoj na tri lokacije, a u Sloveniji na dvije lokacije.

Prilikom pretresa pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj falsifikovanih dokumenata, mobilni telefoni, sim kartice za mobilne telefone, računarska i fotooprema i drugo.

Pročitajte više: 

Tužiteljstvo BiH / Akcija 'Kruna': Za tri osumnjičene osobe bit će predložen pritvor

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije