Saznajemo: Europska unija bi u četvrtak mogla dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini

6
A. S.
Saznajemo: Europska unija bi u četvrtak mogla dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini
Foto: EPA-EFE / BiH i Europska unija

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, članice Evropske unije će u četvrtak razmatrati dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

"Velike su šanse da to bude četvrtak, ali o tome još nema zvanične potvrde", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz diplomatskih izvora.

Bosna i Hercegovina će, najvjerovatnije, dobiti status zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) u utorak, 13. decembra, nakon čega će ovu odluku, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Europske unije (EU) na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Nakon što je Evropska komisija u oktobru dala preporuku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, ovaj status bi se i zvanično trebao potvrditi upravo u četvrtak.

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Nešto ranije portal Euractiv je objavio da zemlje članice Evropske unije ove sedmice bi trebale potpisati nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, a u kojem se preporučuje da se BiH dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća. No, oni nisu precizirali koji dan u toku ove sedmice.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU", piše Euractiv.

Naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

Bosna i Hercegovina sljedeće sedmice mogla bi dobiti kandidatski status

Bosna i Hercegovina sljedeće sedmice mogla bi dobiti kandidatski status

"To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine", navodi se.

Za dvije godine Bosna i Hercegovina ispunila je tek jedan od 14 prioriteta koje mora da ispuni na evropskom putu, svi drugi procesi su potpuno blokirani a opstruiše se usvajanje ključnih zakona koji bi doprinijeli vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Europska unija
Foto: Shutterstock: Europska unija

Bilateralni odnosi BiH i EU-a razvijaju se duže od 23 godine. Evropska zajednica je 1997. godine BiH pružila mogućnost korištenja tzv. autonomnih trgovinskih povlastica, a godinu kasnije uspostavljana je Konzultativna radna skupina koja je osiguravala tehničku i stručnu pomoć u razvoju administracije, regulatornog okvira i politika.

Zvizdić: Riješen važan prioritet iz mišljenja Evropske komisije za BiH

Zvizdić: Riješen važan prioritet iz mišljenja Evropske komisije za BiH

Šest godina je proteklo do službenog pokretanja pregovora 2005. godine o potpisivanju tog sporazuma, tehnički dio pregovora završio je 2007. i nakon ispunjenja i političkih uvjeta Sporazum je potpisan 2008. godine, ali nije odmah stupio na snagu. Saradnja se odvijala u sklopu Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Podsjetimo, građani BiH su 2010. godine dobili mogućnost putovanja u Šengenski prostor 2010. godine, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 2015. godine.

U međuvremenu su Slovenija (2004). i Hrvatska (2013.) postale punopravne članice EU-a.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova kojeg kao neovisnu državu ne priznaju članice EU-a Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije