Savez sindikata RS-a: Probudimo se i vratimo naša prava i dostojanstvo

Fena
Savez sindikata RS-a: Probudimo se i vratimo naša prava i dostojanstvo
Uz poruku "Probudumo se i vratimo naša prava i dostojanstvo", u Banjoj Luci je danas počela prvomajska protestna šetnja u organizaciji Saveza sindikata RS-a.

Uz transparente i zviždaljke radnici, članovi sindikata, krenuli su od Trga Krajine, pored zgrade Narodne skupštine i Vlade RS-a do Parka “Mladen Stojanović” gdje će biti pročitan prvomajski proglas.

Traže da se konačno u RS-u zaključi opći kolektivni ugovor, od poslodavaca i Vlade RS-a te kontrolnih organa da se povećaju plaće, redovno isplaćuju i uplaćuju doprinosi.

U proglasu zahtijevaju da poslodavci i kontrolni organi javno "imenom i prezimenom" objave listu poslodavaca, koji svojim radnicima ne isplaćuju redovne plaće i ne uplaćuju redovno doprinose“.

Predsjednica Sindikata RS-a Ranka Mišić istakla je da su odlučili da Međunarodni praznik rada obilježe na taj način “jer oni koji slave 1. maj nisu uradili ništa da radnici mogu da slave svoj dan”.

"Slave ga oni koji ne trebaju da ga slave, a protestuju oni koji bi trebalo da ga slave", rekla je Mišić.

Nakon zvaničnog dijela protesta, dodala je, učesnici skupa “počastit će se porcijom solo pasulja s vrlo jasnom porukom 'Opasuljite se!”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije