Sava tik do vanredne odbrane od poplava

Radiosarajevo.ba
Sava tik do vanredne odbrane od poplava


Na području Kozarske Dubice i Gradiške, gdje je na snazi redovna odbrana od poplava, rijeka Sava je na samo nekoliko centimetara od vanredne odbrane od poplava, potvrđeno je iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Vodostaj rijeke Save u Donjoj Gradini iznosi 815 centimetara, a kako se napominje, vanredna odbrana je na 830 centimetara, ali za sada nema ugroženog stanovništva ni objekata. Službe civilne zaštite su na terenu i prate situaciju.

Rijeka Una na ovom području ne predstavlja problem.

Prema mjerenju u 14 sati, vodostaj Save u Gradišci iznosi 723 centimetra, a vanredna odbrana je na 730 centimetara. Ugroženog stanovništva nema, dok je u mjestu Orubica, kao i prethodnih dana, poplavljeno nekoliko domaćinstava i poljoprivredne površine u nebranjenom području.

Na području Srbca vodostaj rijeke Save iznosi 838 centimetra, a vanredna odbrana je na 940 centimetara. U mjestima Bajinci i Kobaši blokirano je nekoliko domaćinstava, ali voda nije poplavila ove kuće.

Pripadnici općinske Službe civilne zaštite su u kontaktu s mještanima i pružaju im potrebnu pomoć.

Vodotoci su u blagom porastu i na području Bijeljine, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Nivo Trebišnjice je u blagom porastu u odnosu na jučerašnji dan, ali ne ugrožava naseljena mjesta. Put prema Veljoj gori i Orašju je prohodan.

Na području Sokoca vodostaj rijeka je u porastu, ali još nema opasnosti od izlivanja, stoji u saopćenju iz Civilne zaštite RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije