Sattler uručuje ključeve za 48 novih stanova povratnicima i opremu bolnici

Radiosarajevo.ba
Sattler uručuje ključeve za 48 novih stanova povratnicima i opremu bolnici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uručit će u mjestu Kuljani, kod Banje Luke, ključeve 48 novih stanova za stambeno zbrinjavanje porodica izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica u BiH.  Svečanosti će prisustvovati predsjednica RS Željka Cvijanović. 

Primopredaji ključeva trebalo bi da prisustvuju predsjednik Vlade RS Radovan Višković, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Miloš Lučić, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Uručenje ključeva realizuje se u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja za koji je EU kao najveći donator ovog programa izdvojila 236 miliona eura bespovratnih sredstava.

U okviru ovog programa, EU je BiH do sada dodijelila oko 64 miliona eura, a do sada je zgrađeno 1.600 stambenih jedinica, dok se do kraja 2022. godine očekuje izgradnja dodatnih 1.600 stambeniih jedinica

Satlter će posjetiti i Prijedor, gdje će zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem uručiti medicinsku opremu bolnici "Dr. Mladen Stojanović", koja uključuje respirator za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme finansirala je EU u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na virus korona, ukupne vrijednosti sedam miliona evra, kojeg provodi UNDP u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije