Sattler u posjeti Potočarima: Nema istinskog pomirenja bez istine

1
Fena
Sattler u posjeti Potočarima: Nema istinskog pomirenja bez istine
FOTO: Fena / Sattler sa EU delegacijom

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica- Potočari i odao počast žrtvama genocida. Na početku posjete položio je cvijeće na spomen obilježja, a zatim obišao kompleks Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Tokom posjete ambasadora Sattlera bila je prisutna i austrijska ambasadorica u BiH Urlike Hartmann, njemačka ambasadorica u BiH, Margret Uebber, te slovački ambasador u BiH, Martin Kačo kao i zamjenica holandskog ambasadora u BiH, Noora Mina.

Nakon polaganja vijenca u Memorijalnom centru te obilaska kompleksa službeno su otvorilli Arhiv Memorijalnog centra. Sattler je kazao da nema istinskog pomirenja bez istine i da nema pomirenja bez učenja lekcija prošlosti, piše Fena.

“Ono što se dogodilo ovdje prije dvadeset i šest godina je neizrecivo, jedna od najtamnijih tamnica u historiji Europe. Nekih pola vijeka nakon Holokausta ponovo Europa svjedoči ovim nezamislivim zločinima, iako se uvjeravalo da se ovakve stvari neće nikad ponoviti. Ovdje sam s predstavnicima zemalja Europske unije - Njemečke, Austrije, Slovačke i Holandije i stojimo ovdje pred vama pognute glave, ovaj sram koji osjećam zbog vlastite nemogućnosti da spriječimo užasna dešavanja na ovom području”, kazao je Sattler.

Kao Europska unija, poručio je da nastavljaju pomagati zajednicima i društvima u procesu suočavanja s prošlošću u procesu ozdravljenja i zaliječenja kroz različite načine, a jedan od procesa je identifikacija nestalih.

“Nastojimo se boriti za utvrđivanjem istine, jer nažalost postoje mnogi oni koji negiraju da su se zločini desili i negiraju razmjene genocida koji se desio. Mi smo kontinuirano osuđivali i uvijek ćemo osuđivati ovakve istupe koji su neprihvatljivi za jednu zemlju koja teži da postane članica Europske unije. Osnova ljudskosti je prepoznati i uvažiti bol i patnje preživjelih”, rekao je Sattler.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emir Suljagić kazao je da je danas otvoren Arhiv Memorijalnog centra i da je Arhiv evropske vrijednosti na djelu.

“Prije godinu dana na ovom mjestu je stajala planina stakla, cigle i građevinskog materijala, a danas je ovdje jedan od najmodernijih Arhiva ovog tipa koji će do kraja juna biti u funkciji kao cjelina. Ovo će biti prvi put da smo mi u stanju da ponudimo istraživačima, studentima i običnim posjetiocima priliku i mogućnost da se obrazuju i uče o onome što se desilo. Zahvalnost dugujemo ambasadoru Sattleru, a u ovom projektu će učestovati i Europska unija, ambasada Holandije i Velike Britanije”, kazao je Suljagić.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Šefket Hafizović kazao je da je današnja posjeta vrlo važna za Memorijalni centar.

“Do sada je Europska unija na čelu s ambasadorom Sattlerom uradila mnoge stvari i dalje to očekujemo. Dobro došli ovdje u centar istine. Ovo je centar u kojem želimo da kroz istinu, dijalog predstavimo svjetliju budućnost za sve generacije koje dolaze na bazi samo istine. To je osnovni djelokrug rada Memorijalnog centra”, kazao je Hafizović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije