Sattler, Okerić i Uk: "Sarajevo je ogledni primjer kako je moguće mijenjati procese u BiH"

2
Radiosarajevo.ba
Sattler, Okerić i Uk: "Sarajevo je ogledni primjer kako je moguće mijenjati procese u BiH"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elvedin Okerić, Johann Sattler i Nihad Uk

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler u ponedjeljak, 12. juna 2023. godine, sastao se s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Sattler se sastao s predstavnicima i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo, na čelu s predsjedavajućim Skupštine Elvedinom Okerićem, i članovima Vlade Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Nihadom Ukom.

Nakon susreta, održali su press konferenciju, na kojoj je prvi govorio Okerić.

Partizanka iz BiH ne predaje se ni u 101. godini: Da sam ja vlast evo šta bih naredila političarima

Partizanka iz BiH ne predaje se ni u 101. godini: Da sam ja vlast evo šta bih naredila političarima

Elvedin Okerić

"Sarajevo je ogledni primjer kako je moguće mijenjati procese - jedan od oglednih primjera je i uspostavljanje antikoruptivnog sistema unutar KS, unaprjeđenje sigurnosnog sistema, povećanje vladavine prava, ekonomske mjere - KS je jedan od jedan od rijetkih kantona koji je uspio da amortiuje pandemijski udar", rekao je.

Istaknuo je kako je u prethodne dvije godine Skupština KS bila najaktivniji i najproduktivniji parlament u BiH.

"Naravno, sve ove napore koje je KS uradio i postao ogledni primjer u društvu, ne bismo mogli bez podrške naših prijatelja iz EU", zaključio je Okerić, a onda se javnosti obratio Uk.

Nihad Uk
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

Nihad Uk

Uk je poručio kako KS želi ostati partner EU i u narednom periodu. 

Otkrio je da su razgovarali o projektima koji se trenutno realiziraju, a jedan od njih je projekt izmještanja zatvora iz centra grada Sarajeva. Prema njegovim riječima, do kraja godine zatvor će se izmjestiti iz centra grada do novoizgrađenog objekta u Blažuju, a radi se i na proširenju kapaciteta općinskog i kantonalnog suda u sarajevu.

Uk je spomenuo i projekt uskotračne pruge Ćiro - od Bistričke stanice do Pala - gdje će se moći i planinariti, i voziti bicikl, a i Sattler je ovaj projekt istaknuo kao njemu "najdraži".

Također, i Uk i Sattler su spomenuli i projekte koji se tiču energije, tzv. toplotnih pumpi, te utopljavanja (i javnih i privatnih objekata) - projekti koje treba da radimo kako bisdo smanjili ovisnost KS od energanmata:

"A, vidjeli smo u proteklom periodu šta znači kad ovisimo o nekome", zaključio je Uk.

Johann Sattler

Posljednji je govorio Sattler koji je citirao dio iz Ukovog ekspozea, koji je predstavio zastupnicima Skupštine KS kad je imenovan za premijera, gdje je naglasio da želi da "KS i Sarajevo budu ogledalo digniteta BiH".

"To je nešto čemu težite i u mnogim oblastima ste na dobrom putu. Dobar primjer je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, prije svega uspostavljanje Ureda, koji je sjajan primjer za ostatak zemlje. Doznao sam da će se ovo replicirati i na nivou Federacije, što mi je nedavno potvrdio i federalni premijer Nermin Nikšić", Sattlerove su riječi.

Posebno je podvukao kako EU nastavlja postojeću saradnju sa KS, s pružanjem podrške i pomoći, uključćujući i pomoć kod usvajanja ključnih propisa.

Elvedin Okerić, Johann Sattler i Nihad Uk
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Elvedin Okerić, Johann Sattler i Nihad Uk

"U toku je finalizacija zakona o slobodi okupljanja, na kojem zajednički radimo - imamo dobre primjere, jedan nam dolazi iz Brčko distrikta. Nastavljamo dijalog i kada je riječ o slobodi medija i medijskog djelovanja. Bilo je određenih primjedbi da ovaj prijedlog zakona ograničava slobodu izražavanja u određenoj mjeri, ali postoji spremnost kantonalnih predstavnika da radimo na ovim propisima da budu u skladu sa EU.

Samo još da naglasim da nije samo da pričamo i da nastupamo deklarativno - i te kako konkretno djelujemo, prate to i finansijska sredstva. EU jeste i ostat će vodeći investitor na ovim područjima, mi smo prvi i najveći trgovinski partner BiH.

Vrijedi istaći i da radimo na unaprjeđenju kvalitete zraka na području Sarajeva, tu je ostalo još jako puno posla - Sarajevo je tokom zime među najzagađenijim gradovima u svijetu. Imamo novu priliku koja se otvorila kroz učešće Sarajeva u evropskoj inicijativi - 100 čistih gradova, koja okuplja gradove s cijelog evropskog kontinenta - a Sarajevo je među tri izabrana grada s područja Zapadnog Balkana", rekao je.

Sarajevo je, poručio je na kraju, sinonim za otvoren, kulturan grad koji privlači ljude, "napravili ste ime sa SFF-om, ali postoji još puno toga što se može uraditi". 

Sattler je potom otkrio kako su konačno osigurana sredstva za gradnju Muzeja Ars Aevi i uskoro se kreće sa implemetacijom ovog važnog projekta.

Nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH nakon preuzimanja dužnosti, sastanaka sa članovima Vijeća ministara BiH, posjeta Zeničko-dobojskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu, te posjete Banjoj Luci, sastanak ambasadora Sattlera sa vlastima Kantona Sarajevo je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH, saopćeno je ranije iz Delegacije.

Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije