Sattler održao sastanak sa građanima koji su protestovali ispred zgrade EU

2
Radiosarajevo.ba
Sattler održao sastanak sa građanima koji su protestovali ispred zgrade EU
Foto: Politika News / Građani iznijeli svoje zahtjeve

Grupa građana se danas okupila ispred zgrade Delegacije EU Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Sarajevu, kako bi izrazili zabrinutost zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Johann Sattler i službenici Delegacije Evropske unije/Ureda Specijalnog predstavnika Evropske unije su se sastali sa organizatorima protesta sa kojima su imali konstruktivan razgovor.

Na sastanku su se složili oko mnogih pitanja sa kojima se suočava BiH i njeni građani. Razgovor je bio otvoren i iskren o tome kako iznaći rješenja za ova pitanja. Ambasador Sattler je pozdravio angažman građana BiH i obećao nastavak razgovora.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

EU u potpunosti podržava prava građana na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja i radi sa vlastima u BiH kako bi se relevantni zakoni koji reguliraju ova prava uskladili sa standardima EU.

Dijalog je ključna komponenta demokratskih društava, a Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika Evropske unije ima redovnu saradnju sa predstavnicima civilnog društva u BiH, kao što je to bio slučaj i danas, kako bi se konsultovali sa građanima i saslušali one kojima je u interesu stabilna i prosperitetna BiH. Nedavno je Ured Evropske unije u BiH pokrenuo inovativni oblik deliberativne demokratije – Skupštinu građana, koja daje priliku za 57 nasumično odabranih građana u BiH da daju svoj doprinos o važnom pitanju ustavne i izborne reforme.

Tokom sastanka, ambasador Sattler je naglasio jasnu posvećenost Evropske unije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i njenom putu ka Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju Delegacije EU. 

Podsjećamo, građani traže ispunjenje četiri zahtjeva koja su i na prethodna dva protesta, ispred OHR-a i Ambasada SAD, iznijeli:

  1. Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.
  2. Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ...)
  3. Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.
  4. Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH. Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije